Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden niveau 3 moeilijkst te vinden

De moeilijkst te vervullen vacature op de arbeidsmarkt is de functie van verzorgende niveau 3: van al deze vacatures stond 48,5 procent langer dan zestig dagen online.
tekrot.jpg
Vacatures voor verzorgenden niveau 3 staan lang online voor ze vervuld worden.

Dit blijkt uit recente data van vacaturesite Indeed. Het bedrijf onderzocht de functies die in Nederland langer dan zestig dagen openstonden op hun vacaturesite. De data laten zien dat een groot deel van de moeilijkst te vervullen vacatures afkomstig is uit de zorgsector. Sander Poos van Indeed: ‘Een van de redenen is de mismatch op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn. Dit blijkt ook uit het Arbeid in Zorg en Welzijn-rapport van het ministerie van VWS. Terwijl de vraag naar werknemers in de sector toeneemt, zijn er steeds minder mensen die een studie in die richting volgen. Verder kromp de sector de afgelopen jaren, met een grote uitstroom en vergrijzing van werknemers tot gevolg. Men verwacht in 2020 een groot tekort aan zorgpersoneel’, vertelt hij in een interview met Zorgvisie, vakblad voor zorgmanagers. 

Banengroei
Volgens cijfers van het CBS steeg het aantal banen in het laatste kwartaal van 2016 sterk dankzij een aantrekkende economie. Er is zelfs sprake van de grootste groei in vijf jaar tijd. Wel blijven functies langer openstaan doordat het aantal vacatures sneller toeneemt dan het aantal vervulde vacatures, aldus het CBS. Uit onderzoek van bureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt ook dat vooral in de zorgsector en in de bouw de onzekerheid van mensen over hun arbeidsplek de laatste jaren sterk is gedaald.

Werving en selectie
Bedrijven die moeite hebben om vacatures te vervullen, doen er goed aan te investeren in een goed werving- en selectieproces. Poos: ‘Goed personeel is een van de belangrijkste succesfactoren voor de groei van bedrijven. Werknemers zijn immers de spil van je bedrijf, en alleen met gekwalificeerd en gemotiveerd personeel kun je de concurrentie vóór blijven – nu en in de toekomst.’

Top 10 van moeilijkst te vervullen vacatures van Nederland naar percentage vacatures dat langer dan zestig dagen open staat.

1.

verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) niveau 3

(48,5 %))

2.

psychiater

(40,1%)

3.

servicemonteur koeltechniek

(40,1%)

4.

machinist

(39,4%)

5.

lasser

(36,9%)

6.

wijkverpleegkundige

(36,5%)

7.

frontend-developer

(35,4%)

8.

loodgieter

(34,8%)

9.

Java-developer

(34,6%)

10.

verpleegkundige niveau 4

(34%)

 

Tijdschrift voor Verzorgenden is hét vakblad voor verzorgenden in de vvt. Het staat vol achtergrondinformatie en praktische tips, die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. 
Klik hier voor een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.