Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden weigeren griepprik massaal

Meer dan de helft van de verzorgenden haalt geen griepprik. De meesten doen dit niet, omdat ze naar eigen zeggen nooit ziek zijn.

Dit blijkt uit een poll van Tijschrift voor Verzorgenden op de website www.tvvonline.nl. De vraag luidde: ga jij de griepprik halen? ‘Nee, want ik ben nooit ziek’, antwoordde 39%. Twintig procent is niet van plan om de griepprik te halen, ‘omdat ik het idee heb dat ik er juist griep van krijg’. Twee procent laat zich niet vaccineren ‘omdat mijn baas het niet vergoedt’.

 

Loyaliteit

Een op de vijf verzorgenden (21%) haalt de prik wel, ‘want dat ben ik verplicht aan mijn kwetsbare cliënten’. Acht procent antwoordt: ‘Ja, baat het niet, dan schaadt het niet’. Tien procent haalt de griepprik ook uit loyaliteit naar collega’s. ‘Zo voorkom ik dat ik ziek word, en mijn collega’s een hogere werkdruk hebben.’ In totaal stemden 522 personen.

 

Reactie V&VN

V&VN vindt het ‘jammer’ dat zoveel verzorgenden niet van plan zijn om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Monique Verkerk: ‘Uit eerder onderzoek is al gebleken dat verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen geen prik halen. Wij adviseren altijd om de griepprik te halen, omdat dit in het belang is van je kwetsbare cliënten en je collega’s. Jaarlijks sterven zo’n zes- tot achthonderd kwetsbare ouderen aan de seizoensgriep.’

 

Campagne

Verkerk bevestigt de aanname van verzorgenden dat je van de griepprik ziek kunt worden. ‘Maar dit is een lichte vorm van griep, die veel minder ernstig is dan wanneer je écht de seizoensgriep krijgt.’ Vanaf deze week is de griepvaccinatiecampagne weer van start gegaan en halen meer dan 3,5 miljoen Nederlanders weer de gratis jaarlijkse griepprik. Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep.

 

Stem mee met de nieuwe poll: Hoe probeer jij milieubewust te zijn in je werk? 

 

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden

Auteur: Redactie TVVonline – Rhijja Jansen

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.