Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video: ex-patiënten vertellen over PICS

Het Post Intensive Care Syndroom (PICS) krijgt steeds meer bekendheid onder verpleegkundigen. Tv-programma Kruispunt laat ex-patiënten die lijden aan PICS aan het woord.
De gevolgen van PICS voor de patiënt zijn vergelijkbaar met PTSS.
De gevolgen van PICS voor de patiënt zijn vergelijkbaar met PTSS.

Jaarlijks belanden 85.000 mensen op de intensive care. Deze opname kan PICS tot gevolg hebben. Als deze patiënten de ic verlaten, worstelen ze vaak nog lange tijd met deze extreme periode in hun leven. Niet alleen door de angstige ervaring op de ic zelf, maar ook omdat ze daarna fysiek en geestelijk nooit meer de oude worden. Erica van Egdom, ex-IC patiënt: ‘Ik werd wakker na tien dagen coma en kon me niet bewegen, zo verzwakt was ik. Ik dacht op dat moment dat er iets faliekant mis was gegaan en ik volledig verlamd was. Maar ik kon niets vragen omdat ik een beademingsbuis in mijn keel had.’

Drie jaar geleden maakte Kruispunt een uitzending over mensen met een IC trauma. Dat leverde een stortvloed aan reacties op van kijkers, voornamelijk ex-ic patiënten, die zich herkenden in de verhalen. In deze uitzending komt een aantal van hen aan het woord.


Klik hier om de uitzending te bekijken >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.