Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier IAD-categorieën in nieuwe classificatie

Eind juni presenteerde de Universiteit Gent een nieuwe internationale classificatie voor incontinentie-geassocieerde dermatitis: de GLOBIAD. IAD of vochtletsel wordt ingedeeld in vier categorieën.

Lees ook het premium artikel over de GLOBIAD, met foto’s plus behandeladvies voor de vier categorieën IAD. 

In de GLOBIAD worden vier soorten IAD onderscheiden
In de GLOBIAD worden vier soorten IAD onderscheiden

De GLOBIAD (Ghent Global IAD Categorisation Tool) classificeert de ernst van incontinentie-geassocieerde dermatitis (IAD) op basis van hoe het huidletsel eruit ziet: als aanhoudende roodheid of ontvelling, met of zonder klinische tekenen van infectie. Dat levert vier categorieën op:

1A – Aanhoudende roodheid zonder klinische tekenen van infectie
1B – Aanhoudende roodheid met klinische tekenen van infectie
2A – Ontvelling zonder klinische tekenen van infectie
2B – Ontvelling met klinische tekenen van infectie.

De criteria voor de vier categorieën en bijbehorende foto’s zijn gratis te downloaden.

Internationale classificatie

Het doel van de GLOBIAD is om een internationaal gangbare classificatie voor IAD te zijn. ‘Voor decubitus bestaat er al enige tijd zo’n indeling, maar voor IAD was die er nog niet’, licht projectleider Prof. Dimitri Beeckman* toe. ‘Daardoor is het niet duidelijk hoe vaak IAD nou eigenlijk voorkomt en in welke mate van ernst.’ Momenteel is de GLOBIAD alleen geschikt om de ernst van de IAD in kaart te brengen, maar in de toekomst wil Beeckman het instrument uitbreiden zodat het ook het genezingsproces zal beschrijven, aan de hand van klinische tekenen en observaties.

Behandeladvies

Voorlopig is er nog geen behandeladvies dat specifiek gericht is op de vier IAD-categorieën. ‘Wel kun je zeggen dat de genezing over het algemeen langer duurt bij ontvelling en bij tekenen van infectie’, licht Beeckman toe. ‘Je moet eerst de infectie aanpakken voordat het letsel kan helen. Afhankelijk van het soort infectie zet je een antibacterieel of antimycotisch beleid in, bijvoorbeeld met schimmelwerende crème.’

Beeckman werkte samen met een team van tweeëntwintig internationale experts en meer dan achthonderd clinici uit dertig landen om de GLOBIAD te ontwikkelen. ‘In een groot aantal  landen wordt de GLOBIAD nu al gebruikt als de geldende classificatie voor IAD. Hopelijk volgen Nederland en België ook.’

* Prof. Dimitri Beeckman is hoogleraar Verplegingswetenschap aan het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde aan de Universiteit Gent.

Meer weten over de GLOBIAD? Op 8 mei 2018 spreekt Dimitri Beeckman op het Wondzorgcongres in Ede. Lees hier wat er verder op het programma staat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.