Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Vier jaar nachtdienst verhoogt risico borstkanker

Vrouwen die langer dan 4,5 jaar nachtdiensten werkten en in die periode nog niet zwanger waren hebben een verhoogd risico op borstkanker.
Vier jaar nachtdienst verhoogt risico borstkanker

Dit blijkt uit een case-controlstudie die Florence Menegaux e.a. in Frankrijk verrichtten waarover Medisch Contact deze week bericht. De studie is onlangs gepubliceerd in International Journal of Cancer (IJC).

Werkverleden en nachtarbeid
In de studie werden 1232 vrouwen met borstkanker geïnterviewd met behulp van een gestandaardiseerde vragenlijst. Een controlegroep van 1317 vrouwen kreeg dezelfde vragenlijst voorgelegd. Er werd gevraagd naar het werkverleden en nachtarbeid, maar ook naar zwangerschappen en medische gegevens.

Associatie met borstkanker
Van in totaal 311 vrouwen die ooit ’s nachts gewerkt hadden, hadden 164 borstkanker en 147 niet, concludeert Medisch Contact uit het artikel in IJC. Dit verschil was echter niet significant. Bij nachtwerk langer dan 4,5 jaar was er wel een duidelijke associatie met borstkanker. Een opvallende conclusie omdat dit een veel kortere periode is dan tot nu toe werd gedacht. Eerdere cohortstudies toonden pas een verband aan na twintig tot dertig jaar nachtdienst. Bij vrouwen die meer dan vier jaar nachtdiensten draaiden voor hun eerste zwangerschap, verdubbelde het risico op borstkanker.

Nightingale Studie
Verpleegkundigen zijn al jaren erg bezorgd door berichten over de verhoogde kans op borstkanker na het draaien van nachtdiensten. In Nederland zijn het NKI-AVL en de Universiteit Utrecht op het moment bezig met de Nightingale Studie, waarin ook de
relatie tussen nachtdienst en borstkanker wordt onderzocht.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. mannen kunnen ook borstkanker krijgen, dus het is geen optie dat zij dan maar de meeste nachtdiensten moeten doen. bovendien zitten er niet zoveel mannen op de verpleegafdelingen. In tegenstelling tot jaren geleden.
  ik doe al 35 jaar nachtdiensten. Ook nooit zwanger geweest. Maar denk maar niet dat risicofactoren bespreekbaar zijn. ook niet voor andere gezondheidsklachten dan borstkanker. De leeftijd waarop je niet meer hoeft wordt steeds maar opgeschoven. Heel erg vreemd. Het is echt helemaal JOUW probleem, wordt er gezegd.

 3. Zie ‘Fitter door de nacht’ op website Nu’91. Joost schreef: wie zet er een website op?
  Dan denk ik aan de Nightfever Event’s van deze vakbond.
  Op de site nu91-leden.nl zoeken op NACHTDIENST. Daar vind je veel info en diverse links.

 4. Hoe zit het met die vele vrouwen en mannen, die nog nooit een nachtdienst hebben gewerkt en toch borstkanker krijgen, dit zijn er veel meer. Wat verteld je DNA profiel waar alles al is vastgelegd al voor je geboren wordt, hier over.
  Marian.

 5. Ik ben nooit zwanger geweest en werk al 25 jaar in de drie ploegen, hoe groot is de kans dan op borstkanker. Of zullen er ook andere factoren mee spelen. Ik vind dat je hier heel zorgvuldig mee moet omgaan en ik vind het item ook niet heel erg duidelijk.

 6. Hallo Emmeke,
  De suggestie dat mannen dan maar de nachtdienst moeten draaien….wie zegt dat wij geen hogere kans hebben op borstkanker? Zwanger worden we ook al niet dus de kans lijkt me aanzienlijk..
  Wie zet even een website op? “ik draai nachtdiensten en zoek tips, truuks en andere info” moet niet moeilijk zijn voor een beetje ict-jer. Overigens las ik onlangs dat slapen in je nachtdienst een goede remedie is voor de politieagenten..helaas zit die luxe er bij ons niet in!

 7. Ervan uitgaande dat alle verpleegkundigen, verzorgenden, politiemensen en alle andere nachtwerkers na hun afstuderen toch zeker minstens 4,5 jaar werken voordat ze zwanger worden, kunnen we concluderen dat die allemaal een verdubbeld risico op borstkanker hebben???? Hmmm…. sorry, ik kan niet veel met de uitslag van dit onderzoek. En dat heeft niks te maken met de kater, de jetlag en het beroerd voelen na een nachtdienst.

 8. Inderdaad is nachtdienst ongezond op meerdere vlakken. Ik voel me na een reeks altijd erg beroerd. Hoofdpijn, problemen met ontlasting en slapeloze nachten en duffe dagen erna. De nachtdienst is zo druk bij ons, dat soms zelfs fatsoenlijk eten erbij inschiet. Er wordt eigenlijk nooit over gepraat in het team. Nooit tips of inventarisatie over wie er problemen mee heeft. Het hoort bij het vak dus zeur je er niet over…. Hoe dit probleem op te lossen likt me erg moeilijk.

 9. De conclusie lijkt me duidelijk: ’s nachts alle ziekenhuizen gewoon dicht. Of misschien alleen maar mannen in de nachtdienst, of gewoon geen mensen in de zorg, of alleen maar mensen dieouder zijn dan 55 de nachtdienst in. Of, met andere woorden: Wat kunnen wij hiermee???? Misschien moeten we eens beginnen met héél goed verlichting ’s nachts op de koffiekamers en dat niet iedereen in het schemerlicht gaat zitten. en goede voorlichting over hoe je goed kunt slapen als je in de nachtdienst zit en niet dat veel mensen slaapmedicatie nemen. Een goede voorlichting over gezonde voeding in de nachtdienst in plaats van de Griek, Turk,Pizzaboer eten laten bezorgen. Is dat gedrag meegenomen in het onderzoek onder de verpleegkundigen???

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.