Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 dingen die je moet weten over medicinale cannabis

Patiënten die kampen met chronische pijn of misselijkheid kunnen baat hebben bij medicinale cannabis. Ook kan het de eetlust opwekken. Wat moet je weten over dit - nog niet breed ingezette - middel?
a_medcinale_cannabis.png
Medicinale cannabis wordt vooral ingezet tegen chronische pijn

1. Medicinale cannabis is geen geneesmiddel. Wel kan het symptomen van bepaalde aandoeningen verminderen en de bijwerkingen van bepaalde medicatie afzwakken. Het wordt vooral ingezet tegen chronische pijn, misselijkheid, spierkramp (spasticiteit) en als eetlustopwekker. Omdat het de werking van andere medicatie kan versterken, kan de dosering van andere middelen (bijvoorbeeld opiaten) vaak omlaag.

2. Van medicinale cannabis hoef je niet ‘high’ te worden. Sommige soorten medicinale cannabis bevatten bijna geen THC, het stofje dat een gevoel van ‘high’ zijn veroorzaakt. Andere soorten kunnen wel ‘high’ maken bij hoge doseringen, maar vaak hebben patiënten al genoeg aan een lagere dosering. Vindt de patiënt het ‘high’ worden vervelend, of zit het de dagelijkse activiteiten in de weg, overleg dan met de arts over een lagere dosering of een andere soort of toedieningsvorm.

3. Medicinale cannabis is iets anders dan wiet uit de coffeeshop. Medicinale cannabis op een gestandaardiseerde manier geteeld. Hierdoor is de hoeveelheid werkzame stoffen altijd constant. Daarnaast controleren onafhankelijke laboratoria streng op samenstelling, maar ook op aanwezigheid van schimmels, bacteriën, pesticiden, zware metalen of andere ongewenste toevoegingen. 

Veel cannabis uit de coffeeshop bevat resten van chemische bestrijdingsmiddelen, bleek uit onderzoek van RIVM. Lees meer >>

4. Het is gewoon te verkrijgen in de apotheek. Sinds 2003 kunnen artsen en verpleegkundig specialisten medicinale cannabis voorschrijven en mogen apothekers het op recept afleveren. Medicinale cannabis wordt in Nederland geleverd door het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC), dat verbonden is aan het ministerie van VWS.

5. Patiënten hoeven medicinale cannabis niet te roken. In principe kan de patiënt medicinale cannabis op allerlei manieren gebruiken, maar roken (via joints of waterpijp) wordt afgeraden vanwege de schadelijke effecten op de gezondheid. Het BMC raadt drie toedieningsvormen aan: thee, inhalatie na verdamping of olie. De toedieningsvorm bepaalt de opnamesnelheid van THC en CBD, en de werkingsduur. 

Hoe vaak moet je medicinale cannabisdamp inhaleren, en hoe lang kun je de thee bewaren? Lees meer over de toedieningsvormen van medicinale cannabis in het januarinummer van Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.