Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijftig miljoen aan zorg nog niet betaald

Verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties krijgen geleverde zorg lang niet altijd vergoed door het zorgkantoor. In 2010 kregen zij voor bijna 50 miljoen euro aan AWBZ-zorg niet betaald.

Dit blijkt uit onderzoek van ActiZ onder haar leden. ActiZ is van mening dat zorg die terecht geleverd is door een zorgorganisatie ook betaald moet worden. Verder roept zij op om het huidige bekostigingsysteem van ‘dubbele sturing’ aan te passen.

Indicatie
Uit het onderzoek onder leden zorgorganisaties blijkt dat in 2010 zo’n 50 miljoen euro aan terecht geleverde zorg niet betaald is. Het betreft zorg die verleend is aan cliënten die daarvoor een geldige indicatie hadden. Zorgkantoren werken met een regionaal budget en bewaken dat dit budget niet overschreden wordt.

 

Cliëntenstop 

Dit leidt er in de praktijk toe dat het zorgkantoor in de loop van het jaar op de rem gaat trappen wanneer de geleverde zorg het contracteerplafond nadert. Voor zorgorganisaties volgt dan een onzekere periode, omdat zij niet weten of inmiddels geleverde zorg ook betaald gaat worden. Zorgaanbieders moeten verder hun zorgverlening voor de rest van het jaar afbouwen en lopen zo cliënten mis. Als zij zorg blijven bieden, zal pas na afloop van het jaar duidelijk worden of alle geleverde zorg vergoed wordt door het zorgkantoor. Zorgorganisaties kunnen daardoor uiteindelijk worden genoodzaakt een cliëntenstop of opnamestop in te stellen. Cliënten kunnen dan niet altijd bij de zorgorganisatie van hun keuze terecht.

Omvang
Vier van de tien zorgorganisaties hebben te maken met onbetaalde rekeningen. In de thuiszorg gaat het om gemiddeld €255.000,= per organisatie. Bij verpleeg- en verzorgingshuizen bedraagt de niet-betaalde zorg gemiddeld €184.000,= per organisatie.

Bron: Actiz

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.