Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Virusremmers in verpleeghuis na eerste besmetting

Verpleeghuizen hoeven tijdens de jaarlijkse griepepidemie niet alle bewoners preventief virusremmers te geven, maar pas wanneer de eerste bewoner de griep krijgt.
Virusremmers in verpleeghuis na eerste besmetting

Dit meldt het UMC Utrecht in een persbericht, op basis van berekeningen die UMCU’s epidemioloog Carline van den Dool vandaag publiceert in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

Virusremmers
Van den Dool en collega’s van het Julius Centrum vergelijken in het artikel twee strategieën voor het preventieve gebruik van virusremmers zoals Tamiflu bij seizoensgriep. Bij de ene methode krijgen alle verpleeghuisbewoners tijdens het hoogtepunt van het griepseizoen acht weken lang virusremmers. In het andere model krijgen de bewoners pas virusremmers als één bewoner griep heeft opgelopen.

Resistentieontwikkeling
Beide strategiën verlagen het aantal besmette patiënten ten opzichte van niks doen. Continu virusremmers geven heeft een sterker effect dan pas beginnen na de eerste besmetting. Maar het aantal toegediende doses virusremmer is bij de continue bestrijding veel hoger. Per dosis is het daardoor minder effectief, bovendien is het erg duur. Daarnaast vergroot de continue toediening de kans op resistentieontwikkeling bij het griepvirus. Als resistentie tegen de virusremmer optreedt, daalt overigens het effect van beide strategieën. De onderzoekers concluderen verder dat het geven van virusremmers aan personeel van verpleeghuizen weinig aan effectiviteit toevoegt.

Toedienen Tamiflu
Van den Dool: ‘Wij raden verpleeghuizen aan pas te beginnen met het toedienen van tamiflu als de eerste bewoner griep heeft opgelopen. Anders moeten ze grote en kostbare voorraden tamiflu aanleggen. Bovendien is die strategie minder gevoelig voor het optreden van resistentie tegen tamiflu.’

Vaccinatie verpleeghuisbewoners
Het is moeilijk om het effect van virusremmers voor de bestrijding van griep in zorginstellingen in klinische trials te onderzoeken. Verschillende griepstammen verspreiden zich namelijk snel en de griepactiviteit is wisselvallig. Berekeningen met modellen zoals de onderzoekers maken zijn dan de beste methode om het effect van griepbestrijding te bepalen. In het model gaan de onderzoekers er weliswaar vanuit dat verpleeghuisbewoners gevaccineerd zijn tegen griep, maar de bescherming daarvan is laag.

Prof. dr. Marc Bonten van het Julius Centrum van het UMC Utrecht begeleidde het onderzoek, waar ook het RIVM en het UMC Groningen aan meewerkten.

UMC Utrecht
Door: redactie Nursing

Bekijk ook ons dossier Mexicaanse Griep

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.