Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Voeding en medicatie; een bijzondere relatie

‘Medicijngebruik kan invloed hebben op de voedingstoestand van een patiënt. Maar andersom kan voeding ook de werking van medicijnen veranderen. Wees je hier als verpleegkundige bewust van.’ Dat zegt Nina Janssen, apotheker ouderenzorg bij Pharmbition in Bussum.
Interactie voeding en medicatie

‘Interacties tussen voeding en geneesmiddelen zijn niet altijd klinisch relevant, maar komen veel voor. Met name bij ouderen. Klachten door deze interacties worden niet snel als zodanig herkend, vooral omdat ze meestal geleidelijk ontstaan’, zegt Janssen. ‘Veroudering, en daardoor verminderde werking van organen als de nieren en de lever, maar ook verminderde homeostase, maken deze oudere doelgroep zo kwetsbaar voor de interactie tussen geneesmiddelen en voeding. Bijvoorbeeld omdat klachten atypisch zijn en interpretabel als tekenen van ouder worden en comorbiditeit.’

 

Interactie met voedingsmiddelen

‘Het is onmogelijk is om van elk geneesmiddel de gebruiksadviezen te onthouden’, denkt Janssen. Want het aantal mogelijke interacties tussen geneesmiddelen en voeding is groot. Twee voorbeelden. Bij het gebruik van bepaalde antibiotica is het belangrijk om niet gelijktijdig melk – of andere zuivelproducten – te gebruiken. Er moet op zijn minst twee uur zitten tussen inname van de medicatie en van de zuivelproducten. Het calcium in de melk maakt complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan komen. Het bekende alternatieve geneesmiddel Sint Janskruid (dat je gewoon bij de drogist kan kopen) werkt in op bepaalde ontstekings- en afweerremmers en sommige bloeddrukverlagers. Het vermindert de hoeveelheid van ciclosporines in het bloed en veroorzaakt dus een verminderde werking.

Leefstijl

Over het algemeen is het wel bekend: medicatie en alcohol kunnen een slechte combinatie zijn. Alcohol kan de werking versterken van bijvoorbeeld pijnstillers met opiaten, met het risico op overdosering tot gevolg. Het kan versuffende bijwerkingen versterken van antidepressiva, slaapmiddelen, rustgevende middelen en anti-epileptica. Roken zorgt ervoor dat bepaalde medicijnen, zoals bijvoorbeeld clozapine, sneller in het lichaam worden afgebroken.

1 REACTIE

  1. Medicatie is een belangrijk onderwerp waar veel kennis voor nodig is. En….hebben we die wel genoeg als verpleegkundigen? Ik vraag me dat af.
    De apotheek zou een grotere rol in deze moeten spelen, zowel in een instelling als voor thuis.
    Uitgebreide toedienlijsten met toegespitste info zou zeer welkom zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.