Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een vol sociaal leven is goed voor ouderen met dementie’

Ouderenpsycholoog Frans Hoogeveen is gegrepen door de hoge leeftijd die bewoners van de zogenoemde 'blue zones' (o.a. Sardinië) in redelijke gezondheid kunnen bereiken.
Dementie, ouderenzorg
Foto: Mauritius images

Als ouderenpsycholoog heeft Frans Hoogeveen bijzondere belangstelling voor de zogenaamde ‘blue zones’, een aantal gebieden in de wereld (o.a. Sardinië en de Japanse eilandengroep Okinawa) waar mensen gemiddeld langer, gezonder en gelukkiger leven dan elders, en waar dementie minder vaak voorkomt. Er zijn een aantal verklaringen waarom je hier zo opvallend veel vitale mensen van boven de 100 jaar oud aantreft, maar met name het sociale aspect lijkt een belangrijke rol te spelen. Bewoners van de ‘blue zones’ hebben vaak hechte vriendengroepen.

Geloof en dementie

Bovendien speelt het geloof (of in het geval van Okinawa voorouderverering) een belangrijke rol in het bestaan. Mensen hebben ook op hoge leeftijd nog een doel in hun leven, en bewegen zich in kringen van gelijkgestemden. Als onderzoeker van ‘het demente brein’ besteedt Hoogeveen in zijn presentaties veel aandacht aan de lessen die we kunnen trekken uit de ‘blue zones’. Doelloosheid en eenzaamheid, waar ouderen in ons land vaak mee te maken hebben, zijn niet alleen slecht voor hart en bloedvaten maar ook voor het brein. Wie daarentegen gezond leeft, in harmonie met zijn omgeving, wordt niet alleen ouder, maar krijgt ook veel later (of helemaal niet) te maken met dementie. En met veel hersenreserve houd je het langer vol.

Frans Hoogeveen spreekt op 16 november 2018 op het Dementiecongres in de Reehorst in Ede, over de diversiteit in de zorg voor mensen met dementie buiten Nederland. Bezoek dit inspirerende congres.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.