Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vooral verzorgenden worden uitgescholden’

Een op de vier medewerkers wordt wel eens uitgescholden op de werkvloer. Medewerkers in de zorg worden het meest met geweld bedreigd.

Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van Effectory, Nederlands marktleider op het gebied van medewerkersonderzoek. Vooral cliënten maken zich schuldig aan het uitschelden, maar ook collega’s kunnen de boosdoener zijn. Ook geeft 16% van de medewerkers aan op het werk ooit bedreigd te zijn. Ruim 15% is bang om op het werk bij een vechtpartij betrokken te raken. Het onderzoek is in 2010 landelijk uitgevoerd onder ruim 300.000 medewerkers, werkzaam in diverse sectoren.

                      

Verzorgenden

Van alle sectoren in Nederland blijken medewerkers in de zorg het meest met geweld bedreigd te worden. Maar liefst 1 op de 3 medewerkers geeft aan dit in 2010 meegemaakt te hebben. Medewerkers van woningcorporaties volgen hierna, een op de vier geeft in deze sector aan in aanraking te zijn geweest met geweldsdreigingen.

 

Leeftijd

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren tot 24 jaar het meeste te maken hebben met schelden en geweldsdreigingen op de werkvloer. Circa 35% is hiermee in aanraking geweest in 2010. Naarmate de leeftijd van medewerkers stijgt, neemt het onveilige gevoel overigens sterk af. Van de groep 55-plussers geeft nog 18% weleens aan te maken te hebben met agressie op de werkvloer, een afname van bijna 50%.

 

Zorgsector

Arne Barends, directeur van Effectory verklaart de cijfers: ‘Zorg en wonen zijn primaire levensbehoeften. Deze vormen van dienstverlening zijn heel belangrijk voor mensen en daarom emotioneel geladen. Zodra cliënten ervaren dat zij niet goed worden geholpen, worden zij sneller fel richting het personeel. Medewerkers in de zorg- en woningsector leggen daarnaast regelmatig huisbezoeken af, zij komen in de omgeving cliënten zich het sterkst voelen.’

 

Bron: Effectory

Auteur: Redactie TVVonline 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.