Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Voorlichtingstips aan patiënten met maagzuurremmers

Het gebruik van protonpompremmers (zoals omeprazol® en pantoprazol®) zorgt voor een verhoogd risico op maag-darminfecties. Het RIVM pleit voor goede voorlichting aan patiënten die deze maagzuurremmers gebruiken. RIVM-onderzoeker Martijn Bouwknegt noemt een aantal adviezen die je als verpleegkundige aan je patiënt kunt geven.
Voorlichtingstips aan patiënten met maagzuurremmers
Foto: Arno Massee

1. Neem extra hygiëne-maatregelen.

De extra hygiënische maatregelen die gelden voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen en mensen met een onderdrukt immuunsysteem zijn ook belangrijk voor gebruikers van maagzuurremmers. Let er bij de voedselbereiding op dat je regelmatig je handen wast voordat je begint met koken. Was groente en fruit onder stromend water, zeker als ze rauw worden gegeten. Zorg dat bereid voedsel niet in contact komt met producten die nog rauw zijn, gebruik verschillende snijplanken en was messen tussendoor af met afwasmiddel.

2. Wees bewust van de risico’s rondom het eten van rauw vlees of rauwe vis.

Op rauwe producten vind je vaak bacteriën als de Campylobacter-bacterie, Salmonella en E. coli. Bacteriën die op voedsel zitten worden normaal gesproken in de maag gedood vanwege de zure omgeving.  Door het gebruik van protonpompremmers wordt de maaginhoud minder zuur. Hierdoor hebben bacteriën die op voedsel zitten een grotere kans om in de maag te overleven en in de darmen een infectie te veroorzaken.

Maag-darminfectie

Het gebruik van protonpompremmers zorgt voor een verhoogd risico op maag-darminfecties. Lees meer >>>

3. Wees alert op symptomen maag-darminfectie.

Veelvoorkomende klachten bij een maag-darminfectie zijn waterige of bloederinge diarree. Ook maagkrampen kunnen wijzen op een maag-darminfectie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.