Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraag en antwoord: Heb je een uitvoeringsverzoek nodig voor ACT zwachtelen?

Heb je voor ACT zwachtelen een uitvoeringsverzoek (uvv) nodig of niet? Deze vraag werd onlangs gesteld door een collega op de besloten Facebookgroep voor Verpleegkundigen en Verzorgenden en kon rekenen op honderden reacties. Uiteenlopende reacties, welteverstaan. Want moet het nou wél of niet? En waar komt die verwarring vandaan?
zwachtel.jpg
Foto: Arno Massee

Zo weet wijkverpleegkundige Monica Anthonijsz uit Den Helder vrijwel zeker dat er volgens de Wet BIG geen uitvoeringsverzoek nodig is voor zwachtelen, omdat zwachtelen niet voorkomt in de lijst van voorbehouden handelingen. Ze uitte haar verbazing op Twitter. ‘Zwachtelen in opdracht van de arts, uiteraard. Maar geen officieel uitvoeringsverzoek.’ Andere collega’s zeggen wél een uvv nodig te hebben voor zwachtelen.

Hoe zit het nou écht?

Nursing vroeg het na bij Vilans, waar de KICK-protocollen voor voorbehouden en risicovolle handelingen worden bijgehouden. ‘Volgens de Wet BIG mag een arts een andere beroepsbeoefenaar – bijvoorbeeld verpleegkundige – de opdracht geven om een voorbehouden handeling te verrichten,’ aldus een woordvoerster. ‘Dit gebeurt aan de hand van een uitvoeringsverzoek.’

Zie ook: de protocollen voorbehouden, risicovolle en overige handelingen van Vilans

Alleen: ACT-zwachtelen is een risicovolle handeling, geen voorbehouden handeling. Betekent dat dan automatisch dat je voor een risicovolle handeling géén uitvoeringsverzoek nodig hebt? ‘Werkgevers kunnen zelf bepalen of en voor welke niet-voorbehouden risicovolle handelingen men afspraken wil maken. Sommigen vragen ook voor alle risicovolle handelingen een uitvoeringsverzoek,’ aldus Vilans.

Waarom?

Maar waaróm eisen sommige instellingen dan toch een uvw voor een risicovolle handeling? Nursing vroeg het na bij Cordaan, een instelling die op haar website heeft staan dat je als verpleegkundige voor zowel voorbehouden als risicovolle handelingen een uvw moet hebben. Woordvoerder Wolter Knijff: ‘Wij kiezen hiervoor omdat ook bij risicovolle handelingen de gevolgen van een verkeerd geïndiceerde handeling groot kunnen zijn. Om fouten en misverstanden te voorkomen is daarom afgesproken dat altijd een schriftelijke opdracht van de arts, hetzij via een uitvoeringsverzoek (van huisarts in thuissituatie), hetzij via een behandelopdracht in het zorgdossier (van SO of AVG in intramurale zorg)  noodzakelijk is. De cliënt wordt op deze wijze beter beschermd tegen de risico’s van de handeling.’

Wat moet ik doen?

Vilans: ‘Waarschijnlijk komt de verwarring op Facebook doordat iedere instelling dit anders aanpakt. Bij sommige instellingen moet je dus wél een uitvoeringsverzoek hebben voor zwachtelen, bij andere niet. Als verpleegkundige zou ik dan ook het beleid van de instelling volgen, en mezelf ook op de hoogte stellen hoe het zit met bevoegd en bekwaam.’

Heb je zelf een vraag? Mail dan naar nursing@bsl.nl o.v.v. ‘Vraag en antwoord’, of stuur ons een berichtje via Facebook of Twitter. Wij gaan op zoek naar het antwoord. Je krijgt per mail bericht zodra het op de website is gepubliceerd. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.