Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Vroeger kon je naar eer en geweten je werk doen’

BIG-geregistreerd verpleegkundige Bert Terlouw (53) wil de Tweede Kamer in. Hij staat op plaats 49 van de D66-kandidatenlijst. Nursing voelt hem aan de tand over zijn plannen als politicus.
0_Bert_Terlouw.jpg

Bert Terlouw werkt als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Dimence. Hij heeft 34 jaar ervaring als verpleegkundige (en ook vier jaar als ziekenverzorgende) in de ouderenzorg, algemene gezondheidszorg, jeugd-ggz, ggz en forensische zorg. 

Wat doet u nu als verpleegkundige?

‘Wij behandelen en begeleiden mensen met gedragsproblemen zoals tbs’ers of mensen met agressieproblemen. Ik werk poliklinisch en ik ga naar ze toe en begeleid ze in hun thuissituatie. Met therapeutische interventies willen we de psychische gezondheid van decliënten verbeteren en de kans op delicten verkleinen.’

Dit interview is onderdeel van de serie verkiesbare verpleegkundigen van 2017.

Hoe kwam u in de politiek terecht?

‘Zo rond 2005 maakte ik me zorgen over de opkomst van de PVV. Die partij heeft zo’n ander mensbeeld dan ik. Zij beginnen met wantrouwen in mensen, tot die het tegendeel bewijzen. Dat druist tegen alles in wat ik als verpleegkundige voel. Daarom wilde ik tegenwicht geven. Ik ben eerst gaan kijken welke partij bij mij paste. Bij D66 voelde het goed en binnen no-time zat ik in allerlei commissies. Ik werd twee keer statenlid in de Provinciale Staten van Overijssel en moest toen samenwerken met de PVV-fractie. Ik kon het prima met ze vinden, als het maar niet om ethische kwesties ging. Op dit moment ben ik fractievoorzitter D66 in de gemeenteraad van Raalte.’

Waarom wilt u de landelijke politiek in?

‘Op een gegeven moment begonnen mijn handen te jeuken. Ik wil meer doen. Het politieke spel dat ligt mij wel. En nu wil ik echt graag de Tweede Kamer in en een verpleegkundig geluid laten horen. Bijvoorbeeld hoe pakt politieke besluitvorming in Den Haag nu eigenlijk uit voor verpleegkundigen op de werkvloer ? Is marktwerking zoals het nu gaat nu een lust of een last ? Binnen de D66-fractie gaan Pia Dijkstra en Vera Bergkamp over zorg en ik verwacht dat ze dat blijven doen. Als ik in de Kamer kom, zit ik met ze in een team en zo kun je ook onderwerpen op de kaart zetten.’

Verkiezingsprogramma D66
Wat heeft D66 in petto voor verpleegkundigen en de zorg? Nursing zette de highlights uit het verkiezingsprogramma op een rij.
Lees meer >>

Wat vindt u op dit moment een belangrijk probleem voor verpleegkundigen?

De bureaucratie. Het continu moeten verantwoorden omwille van de centen. Als verpleegkundigen en verzorgenden zouden we helemaal geen last moeten hebben van het financiële gedoe. Ik heb daar zelf ook last van. Ik krijg bijvoorbeeld elk jaar een gesprek waarin ik moet verantwoorden of ik mijn ‘productie’ wel heb gehaald. Vroeger had ik die gesprekken niet. Toen kon je gewoon naar eer en geweten je werk doen. Er was veel meer vertrouwen. Tegenwoordig vertrouwen beleidsmakers op systemen en rapportages. Daardoor zitten we nu vast in allemaal lijstjes, protocollen en productie-eisen. 

Dan moet de Twitter-actie #vertrouwopons van V&VN u als muziek in de oren klinken

‘Ja, geweldig. Kijk maar op Twitter, daar vind je ook twee foto’s van mij met collega’s. Ik vind die slogan zo sterk. Er gaat iets geruststellends vanuit. Wij werken hard, veel verpleegkundigen gaan over hun grenzen heen omwille van de zorg voor anderen. Wat er ook gebeurt, wij zijn er. Dit is een duidelijk signaal naar beleidsmakers, de mensen die keuzes maken over de zorg: vertrouw op ons. Laat niet de markt, maar verpleegkundigen en verzorgenden bepalen wat goede zorg is.’

Waar zou u zich hard voor maken?

‘Ik zou meer rust op de werkvloer willen. Gun zorgverleners de tijd om een eindje te gaan lopen met een cliënt, in plaats van alleen maar te rennen, vliegen en productie maken. Een beetje werkdruk is helemaal niet slecht. Maar als je meer tijd nodig hebt, moet je meer tijd kunnen maken. Verder ben ik voor aanpassing van de aow-leeftijd voor zware beroepen zoals die van verpleegkundigen en verzorgenden. Houd de pensioenleeftijd op 65 jaar met mogelijkheden om er eerder uit te stappen. Als dat toch een probleem wordt, dan is een gilde-systeem misschien een oplossing: dat oudere werknemers de jongere op weg helpen en niet meer 100% productie hoeven te draaien. Verder moeten er meer stageplekken komen en meer ruimte voor stagebegeleiders. Ook is fors investeren in opleiding van belang.’

Waarom moeten verpleegkundigen straks op u stemmen?

‘Verpleegkundigen zijn geen actievoerders, maar zorgers. Als er dan een paar zijn die zich opwerpen om de politiek in te gaan, grijp dan ook je kans en stem op ze! Zelf sta ik al 34 jaar met mijn “poten” in de klei dus ik weet wat er speelt, ook door de tijd heen. Ik hoop op de steun van heel veel verpleegkundigen. Ik heb 16.000 voorkeursstemmen nodig om in de Tweede Kamer te komen. Mijn collega’s en mijn manager stemmen helaas niet op mij. Kamerlid is een fulltime baan en zij willen mij niet missen.’

Over Bert Terlouw

Bert Terlouw werkt als sociaal psychiatrisch verpleegkundige in een forensisch FACT voor Stichting Transfore van Dimence, en draait uren in de poliklinieken in Zwolle en Deventer. Tijdens de Tweede Witte Woede eind jaren ’80 kwam hij op voor de beroepsgroep als ‘speerpunt Oost-Nederland’ voor Verpleegkundigen en Verzorgenden In Opstand (VVIO), het huidige Nu’91. 

Dit zijn de verkiesbare verpleegkundigen van 2017
Deze verkiezingen kun je op vijf BIG-geregistreerde verpleegkundigen stemmen bij de politieke partijen CDA, D66, VVD, PVV en Nieuwe WegenWie zijn deze verpleegkundigen? >>

2 REACTIES

  1. Jee, allemachtig Henriette; Wat een vreselijk zure reactie !!! . Kent u mij ? Ik ben geen nono en salaris zegt me helemaal niets (anders had ik niet zo lang in de zorg gewerkt) Die plaats op de lijst zegt helemaal niets. Uit honderden kandidaten op de lijst komen zegt wel dat er vertrouwen is. Waar ik als mens, verpleegkundige en D66er voor sta is goed verwoord in dit stuk. Compliment aan Nursing.
    Tevens waar D66 voor staat is o.a. ; https://www.zorgvisie.nl/financien/nieuws/2017/1/d66-jaarlijks-400-miljoen-extra-voor-verpleegkundigen/

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.