Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouw emotioneler dan man bij kanker

Vrouwen voelen zich meer depressief dan mannen, als (echt)paren geconfronteerd worden met kanker. Het maakt hierbij niet uit of de vrouwen nu de patiënt of de gezonde partner zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Gezondheidspsychologie Mariet Hagedoorn van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceert over de resultaten van haar onderzoek in Psychological Bulletin.

Sekse is belangrijk
Dit onderzoek leidt volgens Hagedoorn tot een duidelijke conclusie: ‘Sekse is belangrijker dan de status van patiënt of partner’. Eerdere onderzoeken richtten zich vooral op de persoon die kanker heeft en niet op sekse. ‘In praktische termen betekent dit dat vrouwen met borstkanker gemiddeld genomen meer depressieve gevoelens ervaren dan hun partners. Ook ervaren de vrouwelijke partners van mannen met prostaatkanker gemiddeld genomen meer depressieve gevoelens dan de mannen met kanker. In beide voorbeelden zijn het dus de vrouwen die meer depressieve gevoelens ervaren’, aldus Hagedoorn.

Psychische problemen
In haar onderzoek ging Hagedoorn tevens na in welke mate mannen en vrouwen depressief zijn als ze worden geconfronteerd met kanker. De algemene aanname is dat de diagnose kanker gepaard gaat met veel en ernstige depressieve gevoelens. Uit het onderzoek blijkt dat de ernst van de depressieve gevoelens van paren die geconfronteerd zijn met kanker niet veel meer is dan de mate van depressieve gevoelens van de algemene bevolking. Slechts een klein deel van de patiënten met kanker en hun partners lijdt aan ernstige psychische problemen, zo blijkt uit het onderzoek. Die minderheid zou baat hebben bij specifieke hulp.’De mythe dat alle patiënten met kanker depressief zijn staat de aandacht voor die groep patiënten en partners in de weg’, aldus Hagedoorn.

UMCG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.