Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VUmc enthousiast over verpleegkundig netwerk medicatie

Als elk team één verpleegkundige aanwijst als aandachtsfunctionaris medicatie, neemt de aandacht voor medicatieveiligheid binnen de hele afdeling toe. Dat blijkt uit een project van het VUmc, dat sinds twee jaar werkt met deze aandachtsfunctionarissen.
Aandachtsfunctionaris medicatie VUmc
Elk team van het VUmc heeft een aandachtsfunctionaris medicatie aangewezen.

Het idee is gebaseerd op een netwerk voor infectiepreventie dat al wat langer bestaat in het Amsterdamse ziekenhuis. De aandachtsfunctionarissen medicatie van het VUmc, in totaal 54 verpleegkundigen van alle afdelingen, vormen samen ook een netwerk. De opdracht van de verpleegkundigen is drieledig: zwakke plekken opsporen in het medicatieproces op de afdeling, bewustzijn voor medicatieveiligheid vergroten bij collega’s en een schakel zijn tussen de afdeling en de medicatieveiligheidsfunctionarissen van het ziekenhuis (een apotheker, arts en verpleegkundige). Zij bespreken onderling knelpunten en zoeken naar gezamenlijke oplossingen. Daarnaast helpen de aandachtsfunctionarissen bij audits, het implementeren van beleid en het verzamelen van informatie over medicatiefouten. Elke drie maanden komt het netwerk samen om kennis en ervaringen te delen.

Aanspreken op gedrag

Een kleinschalig onderzoek van het VUmc naar de effecten van het verpleegkundige medicatienetwerk laat zien dat deze manier van werken vruchten afwerpt. Zo ervaart meer dan negentig procent van de aandachtsfunctionarissen  dat hun rol zorgt voor meer bewustzijn van medicatieveiligheid binnen het team. Zij doen dat vooral door het aanspreken van collega’s op onveilig gedrag, het aanbieden van protocollen, het houden van klinische lessen en het versturen van nieuwsbrieven met actuele tips en adviezen. Ook merken zij dat collega’s zich beter houden aan afspraken en richtlijnen, en hebben zij hun eigen kennisniveau zien stijgen.

Training

Wel ervaart 53 procent van de aandachtsfunctionarissen een gebrek aan tijd om de functie goed uit te voeren. Zij besteden gemiddeld per persoon 3,6 uur per maand aan medicatieveiligheid. Ook blijkt een training voor het managen van veranderen in teams en de organisatie belangrijk; de aandachtsfunctionarissen zeggen deze basis te missen. Het VUmc concludeert dat werken met de functionarissen uiteindelijk kan gaan leiden tot een verhoogde medicatieveiligheid in het ziekenhuis en een zichtbare afname van fouten. Inmiddels is er onder artsen een vergelijkbaar netwerk opgericht dat nauw gaat samenwerken met de verpleegkundigen.

Meer weten? Mail David Brinkman: d.brinkman@vumc.nl

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.