Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN: ‘Deel verpleegkundige specialismen anders in’

Beroepsvereniging V&VN gaat het ministerie adviseren over een nieuwe indeling van verpleegkundig specialisten. De huidige specialismen overlappen elkaar en hebben te weinig draagvlak, stelt het College Specialismen Verpleegkunde (CSV) van V&VN. Overwogen wordt om de verpleegkundig specialismen in te delen op expertisegebied.
groups2.jpg

Overlappende specialismen

Op dit moment zijn er vijf verpleegkundig specialismen: vier voor de somatisch zorg (preventief, acuut, intensief, chronisch) en één voor de geestelijke zorg. Uit onderzoek onder de beroepsgroep bleek dat er weinig draagvlak is deze indeling, met uitzondering van de geestelijke zorg. De vier somatische specialismen overlappen elkaar en komen niet overeen met de expertisegebieden van de verpleegkundig specialisten. Ook zijn ze niet duidelijk genoeg voor patiënten en andere beroepsbeoefenaren.

Er zijn nu 3000 verpleegkundig specialisten in Nederland. Lees meer >>

Indeling op expertise

Het meest voor de hand ligt een indeling op expertisegebieden, maar het CVS wil niet over één nacht ijs gaan. Ook de opleidingen zullen namelijk aan moeten sluiten bij de nieuwe specialismen, vindt het college, en daarom moeten zij ook betrokken worden bij het ontwikkelen van de nieuwe indeling. De beroepsgroep is het ermee eens dat de nieuwe indeling beter zorgvuldig dan snel tot stand kan komen, blijkt ook uit het onderzoek van CVS.

Eind dit jaar zal V&VN een voorstel voor een nieuwe indeling van de verpleegkundig specialisten voorleggen aan het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.