De kennisagenda laat zien waar toekomstig onderzoek in de wijkverpleging over zou moeten gaan.
Kennisbehoefte
Volgens een onderzoeksrapport van V&VN hebben wijkverpleegkundigen veel behoefte aan actuele kennis over hun vakgebied. Ze willen dat hun kennis en competenties passend blijven bij wat cliënten en de wijk nu en in de toekomst nodig hebben voor een goede kwaliteit van leven. Daarnaast hebben zorgorganisaties vaak moeite met het implementeren van nieuwe kennis en innovatieve producten in de praktijk.
Onderzoeksvragen
Om hier verandering in te brengen heeft V&VN een kennisagenda opgesteld op basis van een vragenlijst en meerdere sessies met wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen in de wijk, verzorgenden en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen. Dat leverde een lijst op van 16 onderwerpen zoals preventie, indicatiestelling, psychische zorg, leiderschap, technologie en wijkgericht werken.
Preventie
De kennisagenda wordt aangevoerd door preventie. De vragen die bij dat onderwerp horen zijn: wat zijn de effecten van preventie en wijkgericht werken? Wat is de maatschappelijke en financiële waarde van wijkverpleegkundige interventies in het voorkomen van opname in ziekenhuis of verpleeghuis? En wat is een passende bekostiging van preventieve acties?
Vertalen
De volgende stap is het beantwoorden van de vragen van de kennisagenda. Daarvoor zorgen het Wetenschappelijk College Verpleegkunde, de nog op te richten Wetenschappelijke Tafel Wijkverpleging en het V&VN-programma kwaliteitsstandaarden. Zij vertalen de vragen in onderzoek, ontwikkelen richtlijnen en zorgen dat de onderzoekskennis bij de wijkverpleging terechtkomt.
Helaas is er geen vervang gekomen na het sluiten van verzorgingshuizen voor ouderen, die te nog te goed zijn voor opname in een verpleeghuis, maar ook niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Deze ouderen zie ik in mijn werk als wijkverpleegkundige veelvuldig un het ziekenhuis terecht komen en dan vaak in een verpleeghuis terecht komen. Wat is duurder? Het antwoord is zonneklaar. Een zorghuis, waar ouderen huur betalen en gebruik kunnen maken van zorg intern en- of Wijkzorg lijkt me een goede oplossing.