Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

V&VN: ‘Hef numerus fixus verpleegkunde onmiddellijk op’

V&VN wil dat de numerus fixus voor de opleidingen verpleegkunde onmiddellijk wordt opgeheven. Volgens de beroepsvereniging is dit één van de oplossingen om in de toekomst meer gekwalificeerde mensen voor het vak te krijgen.
1.jpg
Foto: Arno Massee

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart presenteert beroepsvereniging V&VN vandaag 9 speerpunten op een speciale verkiezingsposter om politici duidelijk te maken wáár de grootste problemen in de zorg liggen. Het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden staat bovenaan de lijst van speerpunten. Kersten: ‘Als we het tij nú niet keren, wordt dit het grootste probleem in de zorg, en niet de betaalbaarheid. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de kurk waar de zorg op drijft. De toenemende complexiteit vraagt om goed samengestelde teams met voldoende gekwalificeerde mensen.’ Oplossingen zouden betere beloning en herwaardering voor het beroep zijn. ‘Investeer in zij-instromers en in opleidingen. Op dit moment hanteren veel verpleegkundigen-opleidingen een numerus fixus. Die moet onmiddellijk worden opgeheven.’

Zie ook: ‘Gebrek aan stages groot probleem in de verpleging’

Verminderen registratielast

Op de tweede plaats staat de vermindering van registratielast voor verpleegkundigen en verzorgenden. ‘En dan nu ècht,’ aldus Kersten. ‘Er is teveel zinloze administratie en registratie die ten koste gaat van handen aan het bed.’ De lijst gaat verder met onder andere het dringende verzoek om in de komende kabinetsperiode geen grote stelselwijzigingen te introduceren en de zorg dichtbij huis te versterken.

Meer geld nodig

Volgens V&VN zal het nieuwe kabinet voldoende geld moeten reserveren; de 100 miljoen van  staatssecretaris Van Rijn is voor V&VN hooguit een sympathiek begin; de 2 miljard van Rutte misschien niets meer dan verkiezingsretoriek.

Zie ook: Inschrijven numerusfixus-hbo-v kan tot 15 januari 

Posteractie

Met de speciale verkiezingsposter wil V&VN politici beïnvloeden en duidelijk maken hoe urgent de situatie is. Zodat zij, namens verpleegkundigen en verzorgenden, opkomen voor hun positie. V&VN roept verpleegkundigen en verzorgenden dan ook op een selfie te maken mét de poster, en deze via social media naar politici te sturen. De poster en meer informatie over de actie vind je op de website van V&VN.

Verkiezingen
Wat hebben de politieke partijen in petto voor de zorg? Nursing zet de highlights van de verschillende grote politieke partijen op een rij. 

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik heb jaren bij een verpleegkundige opleiding gewerkt. De reden voor numerus fixus is een gebrek aan stageplaatsen. Het heeft dus geen enkele zin om een opleiding te dwingen de numerus fixus op te heffen als er niet éérst wat aan het tekort aan stageplaatsen wordt gedaan. Opleidingen hebben nl de verplichting om hun studenten een passende stageplaats te bieden, dus zolang die er niet voldoende zijn is het m.i. zeer terecht dat de numerus fixus in stand blijft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.