Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

V&VN start onderzoek naar Cito-toets herregistratie

Beroepsvereniging V&VN start begin volgend jaar een onderzoek onder haar leden over de kwaliteit van de Cito-toets voor herregistratie.
V&VN start onderzoek naar Cito-toets herregistratie

Dat laat V&VN-woordvoerder Monique Roedoe weten in een reactie op het interview met hoogleraar Marieke Schuurmans. In het interview laat Schuurmans weten de toets geen ‘betrouwbare en valide’ manier te vinden om verpleegkundige competenties te meten.

Nauw betrokken

Naar eigen zeggen krijgt de beroepsvereniging wisselende signalen van leden over de – kwaliteit van de – Cito-toets voor herregistratie. Daarom wil V&VN een onderzoek onder alle leden, in het eerste kwartaal van 2014. Momenteel is V&VN alleen als adviseur betrokken bij de totstandkoming en beoordeling van de werkervaringseisen, maar de beroepsvereniging zou graag nauwer betrokken zijn bij de toekomstige ontwikkelingen, scholing en toetsing.

Lees het volledige interview

Lees het volledige interview met Marieke Schuurmans: ‘Cito-toets voor herregistratie niet betrouwbaar en valide’.

Toets voor herregistratie

Verpleegkundigen die de afgelopen vijf jaar minder dan 2080 uren in de gezondheidszorg hebben gewerkt, moeten een scholingstoets van het Cito afleggen. Haal je die, dan mag je herregistreren. Verpleegkundigen die zakken en eventuele scholing daarna niet volgen, kunnen geen herregistratie aanvragen en worden doorgehaald in het BIG-register. Zij moeten zich voortaan ‘niet-praktiserend verpleegkundige’ noemen en mogen niet meer als verpleegkundige werken.

Kritiek

De laatste tijd kwamen uit meerdere hoeken negatieve reacties binnen over de toets van het Cito. De vraagstelling zou vaag zijn geformuleerd, er waren vaak meerdere antwoorden mogelijk en daarnaast zaten de meerkeuzevragen vol misleidende antwoorden waardoor je op het verkeerde been werd gezet. Hoogleraar Marieke Schuurmans is dan ook niet de enige die de toets bekritiseert. Eerder startte verpleegkundige in de verslavingszorg Esther Askar uit Almere al een petitie om aandacht te vragen voor de ‘onduidelijke en oneerlijke’ toetsingsprocedure rond de herregistratie in het BIG-register. Zorgcoördinator Marijke Buitenhuis schreef een paar weken geleden een gastblog en pleitte daarin al voor een onderzoek.

1 REACTIE

  1. Niet alleen de CITO-toets moet worden onderzocht. Ook de kwaliteit van de scholing laat te wensen over. Verpleegkundigen werkzaam in diverse sectoren die niet met de praktische verpleegkundige zorg bezig zijn (denk o.a. aan arbo-verpleegkundigen, verpleegkundigen bij zorgverzekeraars etc) worden nu verplicht verpleegtechnische vaardigheden te oefenen en daarop geëxamineerd. Totaal niet relevant voor een groot aantal verpleegkundigen. De hele opzet van herregistratie moet op de schop, grondige evaluatie dient plaats te vinden. De herregistratie middels scholing zou meer moeten worden toegespitst op de sectoren waar desbetreffende verpleegkundigen werkzaam in zijn. V&VN zou hier als spin in het web bij betrokken moeten worden mijns inziens. Via V&VN zouden enquêtes kunnen worden ontwikkeld om te achterhalen uit welke sectoren de kandidaten van de scholingen en CITO-toets afkomstig zijn en welke ideeën zij hebben over toetsing van hun verpleegkundige kennis. Wellicht een mooie opdracht voor studenten HBOV.
    VWS zou de hele procedure van herregistratie middels scholing of een toets, met deze informatie en in samenwerking met de beroepsgroep zelf, kwalitatief enorm kunnen verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.