Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

VWS-campagne moet nieuwe verpleegkundigen aantrekken

De ministers De Jonge en Bruins en staatssecretaris Blokhuis van VWS gaven vandaag het startsein voor de publiekscampagne Ik Zorg. Hiermee willen de sector Zorg en Welzijn en de overheid nieuwe werknemers aantrekken.
waarschuwingsregister
(Foto: ANP)

De campagne is vanaf vandaag te zien in de vorm van een televisiespot, bioscoopreclame en billboards. Ook is er een online platform gelanceerd / ontdekdezorg.nl – waarop meer dan 600 mensen met uiteenlopende beroepen en opleidingen vertellen waarom zij hun vak zo speciaal vinden. Ook vinden geïnteresseerden er beschikbare vacatures in de regio.

Personeelstekort

Minister Hugo de Jonge tijdens de aftrap vanmorgen: ‘De opdracht waar we met elkaar voor staan is groot. Dit kabinet zet alles op alles om het personeelstekort in zorg en welzijn terug te dringen. Dat doen we samen met het onderwijs en werkgevers. En dat doen we in de regio: de vraag in Amsterdam is anders dan in Appingedam. We zijn er nog lang niet, maar samen gaan we de klus klaren.’

Ik Zorg is een samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), branche- en beroepsverenigingen en werknemers- en werkgeversorganisaties in de sector Zorg en Welzijn.

5 REACTIES

 1. Ik stuurde de minister via het contactformulier de volgende mail; helaas geen enkele reactie!

  Bericht voor minister de Jonge van VWS naar aanleiding van uw stelling: ‘Goed werkgeverschap maakt wel degelijk verschil”
  Met deze stelling ben ik het volledig eens. Zorgsector haalt alles uit de kast om werknemers te behouden is een fabel!!!
  De werkgevers in de zorg totaal geen blijk van goed werkgeverschap met het ingenomen standpunt ten aanzien van de voorgestelde overgangsregeling Wet Big2 waarin zij stellen dat de inservice opgeleide verpleegkundige zich niet moet kunnen registreren als regieverpleegkundige.
  Dit terwijl zij zelf samen met VWS verantwoordelijk waren voor het opleiden van de inservice verpleegkundigen, net als de hbo-v ; op het eerste deskundigheidsniveau (NRV beroepsprofiel 1988) en onder dezelfde EEG erkenning. Verpleegkundigen werden geworven met deze informatie en maakten een bewuste keuze voor een specialisatie voor één veld in plaats van de gelijkwaardig gewaardeerde hbo opleiding voor meerdere velden. Diverse centrale opleidingsscholen werden door de ziekenhuizen gesticht omdat er twijfels waren over de kwaliteit van het dagonderwijs.
  Nu ruim 45 jaar na het starten van de eerste hbo opleiding, lijken de werkgevers de geschiedenis te herschrijven en het niveau van de inservice opgeleide verpleegkundige bewust lager te waarderen onder andere omdat de positionering van de toekomstige regie (hbo) verpleegkundige prioriteit heeft.
  Van het standpunt in 2016: “Ziekenhuizen hebben meer behoefte aan hbo-verpleegkundigen. Op korte termijn gaan er veel (mbo) inservice opgeleide verpleegkundigen met pensioen. Ziekenhuizen geven aan dat de ervaring en het niveau van deze verpleegkundigen alleen vervangen kunnen worden door hbo-verpleegkundigen.” Sigra arbeidsmarkt onderzoek 2016, pag.11)
  Naar het huidige standpunt waarin zij het niveau van de inservice opgeleide verpleegkundige opeens lager inschatten dan het niveau van de hbo opgeleide verpleegkundige. Overigens was de inservice opleiding geen mbo- én geen hbo- maar een op zichzelf staande opleiding.
  Door de werkgevers wordt totaal voorbijgegaan aan de praktijk waarin alle verpleegkundigen hetzelfde werk onder dezelfde functiebeschrijving uitvoeren. Waarbij opgemerkt moet worden dat het de hbo verpleegkundigen in de afgelopen 45 jaar niet gelukt is om het verschil zichtbaar te maken op de werkvloer. In tegenstelling: juist opvallend veel Inservice opgeleide verpleegkundigen werken op gespecialiseerde afdelingen: daar waar de meest complexe en onvoorspelbare zorg wordt verleend en waar veelvuldig gefundeerd afgeweken moet worden van protocollen of protocollen ontbreken. Dat dit volledig overeenkomt met het profiel van de regieverpleegkundige lijkt voor de werkgevers geen enkele rol te spelen. Ik wil de werkgevers dan ook oproepen om écht goed werkgeverschap in de zorg te tonen en niet alleen de term te gebruiken. Niet alleen te investeren in nieuwe medewerkers en zij-instromers maar de huidige medewerkers de waardering te geven die zij verdienen.
  Goed werkgeverschap in de zorg is een goede overgangsregeling voor de Inservice opgeleide verpleegkundigen én de mbo- en inservice opgeleide verpleegkundigen met een specialistische vervolgopleiding. Alleen zo ontstaat een werkbare situatie en kan de kwaliteit van zorg gewaarborgd worden én blijven ervaren verpleegkundigen behouden voor de zorg!
  Hoe gaat u samen met minister Bruins hiervoor zorgen? Op dit moment lijkt er vooral contact te zijn over dit onderwerp met bestuurders en andere mensen (ook verpleegkundige wetenschappers en de V&VN die ver van de werkvloer afstaan en geen idee hebben welke problemen op deze wijze ontstaan. Zij lijken ook niet vatbaar voor valide tegenargumenten. De bestuursvoorzitter van het UMC waar ik werkzaam ben had het erover dat er altijd mensen buiten de boot vallen bij de invoering van een nieuw stelsel, dat het in dit geval om 66% van de gespecialiseerde verpleegkundigen (48% inservice) en 41,5% van de inservice verpleegkundigen op de afdeling gaat is absurd. De ziekenhuizen krijgen nu ook door dat het niet mogelijk is de zorg draaiend te houden wanneer deze verpleegkundigen geen complexe en onvoorspelbare zorg meer zullen uitvoeren zoals genoemd in het profiel van de toekomstige basis verpleegkundige en stellen doodleuk dat de basis (mbo) verpleegkundige dit wel kan blijven doen hoewel dit dan niet in hun profiel valt. De nieuwe profielen lijken als een keuzemenu gebruikt te gaan worden door de werkgevers! Een zeer zorgelijke ontwikkeling! Ik wil u oproepen een aantal van de huidige functiebeschrijvingen van IC/CCU/NICU/ SEH verpleegkundigen te lezen en inhoudelijk te vergelijken met de nieuwe beroepsprofielen en hieruit uw conclusies te trekken, het zal dan duidelijk zijn dat de gespecialiseerde verpleegkundigen zich als regieverpleegkundige moeten kunnen registreren. Ik ontvang graag een uitnodiging om mijn reactie persoonlijk toe te lichten. Vriendelijke groet

 2. Lees alle reacties
 3. Ik zeg altijd, als een leerling niet kan lezen gaat er niemand aan dood, maar als wij iets verkeerds doen zitten we gelijk bij de inspectie. We werken voor een schijtloon, en die 4% erbij? 4% van niets is nog niets. De leraren kregen er 8% bij en volgende jaar nog meer, maar hun start salaris is al veel hoger dan dat van een verpleegkundige.

 4. Het is te begrijpen dat er steeds meer ZZP-ers komen, er is werk te overvloed voor hun.
  Dat wordt uitstekend betaald. Ik meen minstens 3x zoveel als een normale zorgverlener.
  Dan erbij hebben zij geen rompslomp van verplicht dit en verplicht dat. Niet de taak van vinger aan de pols bij hygiëne, gebitsverzorging, BHV, aanspreekpunt dit en aanspreekpunt dat, verpleegmiddel bestellingen, inco bestellingen, arts visite, en wat er allemaal diesmeer in het leven geroepen is door de overheid om bij te houden en te doen.
  Werk zelf nog met plezier met een ieniemienie contract in de zorg. Daar komen vaak eens zoveel uren bij en dan houd het voor mij ook op. Werken met hoofdzakelijk ouderen voor welke het vaak ook te zwaar wordt, dus flink ziekteverzuim.
  Zou ik nu 18 zijn, voor mij dan geen zorgkeuze meer.

  Uiteindelijk is het slecht betaald werk. Maar….de kraamzorg is nog slechter af.

 5. Gisteren bij nieuwsuur uitzending over personeelstekort gezien.
  Er werd vanalles geroepen behalve over salarisverhoging.
  Wij moeten dus voor dit hongerloontje blijven werken, onderwijs is belangrijker dan mensenlevens.
  Hoe wij het moeten regelen in de onregelmatige diensten met duurder wordende kinderopvang oppas etc.
  Ken mensen die liever in de WW blijven dan weer terug met al die kleine contracten die je aangeboden krijgt
  In vakantietijd en feestdagen en met ziekte mag je komen .Veel lasten weinig lusten.
  Daar zijn ook de werkgevers debet aan.
  Ik heb 40 jaar in de zorg gewerkt maar zou het nu niemand meer aanraden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.