Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waarschuw cliënt voor risico’s fentanylpleister’

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt verpleegkundigen en verzorgenden extra voor de risico's van fentanylpleisters.
‘Waarschuw cliënt voor risico’s fentanylpleister’

Van fentanyl is bekend dat accidentele blootstelling eraan gevaarlijk kan zijn. Volgens het CBG moeten verpleegkundigen en verzorgenden patiënten dan ook duidelijker informeren over de onopzettelijke blootstelling aan de fentanylpleisters. ‘Accidentele blootstelling aan transdermaal fentanyl is geen nieuw veiligheidsprobleem, maar er zijn gevallen bekend die fataal zijn afgelopen. In al deze gevallen ging het om kinderen,’ aldus het CBG. ‘Houd er dus rekening mee dat het ontwerp van de pleister aantrekkelijk kan zijn voor een kind.’ Omdat de pleister te moeilijk zichtbaar zou zijn, heeft de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) bovendien aanbevolen om het ontwerp van de fentanylpleisters voor transdermaal gebruik te veranderen. Op dit moment zijn de pleisters vaak langwerpig en doorzichtig met een klevend membraan. Hoe de fentanylpleisters er uit zullen gaan zien, wordt op dit moment nog onderzocht.

Het CBG komt met de volgende adviezen:

  • Fentanylpleisters die per ongeluk op een andere persoon terechtkomen, moeten onmiddellijk worden verwijderd. Adviseer je cliënt dus ook voorzichtig te zijn bij de accidentele overdracht van een fentanylpleister op een niet-pleisterdrager, bijvoorbeeld als hij het bed deelt met de partner of bij ander nauw lichamelijk contact.
  • Om accidenteel inslikken door kinderen te voorkomen, moet de plaats van de pleister zorgvuldig worden gekozen, en moet regelmatig worden gecontroleerd of de pleister nog goed vastzit. Adviseer de cliënt geen lotion of crème te smeren op de plaats waar hij de pleister gaat plakken. Vet laat de pleister eraf vallen. Als pleisters er toch steeds afvallen kan hij er eventueel een Tegaderm pleister overheen plakken en goed aandrukken. Vraag eventueel de apotheek om advies.
  • Daarnaast is het belangrijk dat je de patiënt duidelijk informeert over het op veilig omgaan met gebruikte pleisters. Vertel de patiënt bijvoorbeeld dat hij de pleister na gebruik dubbelvouwt met de klevende zijde naar binnen. Gebruikte en ongebruikte pleisters moeten aan de (ziekenhuis)apotheek worden terugbezorgd of weggegooid bij het klein chemisch afval. 

Medicatie via een pleister

Test je kennis over het toedienen van medicatie via een pleister en maak de medicijnquiz van E-Nursing van november 2013. Ga naar de medicijnquiz>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.