Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarschuwing en berisping voor onzorgvuldige wondbehandeling

Twee verpleegkundigen van een thuiszorgorganisatie zijn gestraft door de tuchtrechter voor onzorgvuldige wondbehandeling bij een operatiewond. De verpleegkundigen lieten de patiënt zijn eigen wond uitspoelen. Eén verpleegkundige kreeg een waarschuwing. Een andere verpleegkundige, die naast de wondverzorging ook de zorg coördineerde, is berispt.
Waarschuwing en berisping voor onzorgvuldige wondbehandeling
Foto: Arno Massee

Dat meldt tuchtrecht.nl.

De patiënt schakelde de thuiszorgorganisatie in voor zorg voor een operatiewond na verwijdering van zijn appendix. Acties in het zorgplan waren: het uitdouchen van de wond, aquacel in de wond en een eilandpleister. Deze zorg werd gegeven door verschillende verpleegkundigen van de thuiszorgorganisatie, één van hen was verantwoordelijk voor de zorgcoördinatie. Na 11 dagen ging de patiënt voor controle naar het ziekenhuis, toen bleek dat er sprake was van een groot abces. De wond werd geopend, gedraineerd en gespoeld en de patiënt verbleef negen dagen in het ziekenhuis.

Onzorgvuldige wondbehandeling

De patiënt verwijt de verpleegkundigen dat zij hem niet de afgesproken zorg gaven en de wond niet vakkundig verzorgden. Een van de verpleegkundigen – die ook de zorg coördineerde – bracht bijvoorbeeld het zorgplan pas toen de zorg al enkele dagen gestart was. Ook lieten enkele verpleegkundigen de patiënt zijn wond meerdere keren zelf uitspoelen en verzorgen. Volgens hen had een van de collega’s hiervoor groen licht gegeven, maar dat is in het zorgdossier niet terug te vinden. Ook verklaarde de verpleegkundige die de zorg coördineerde dat ze de wond nooit zelf gespoeld had, maar vinkte dit wel af in het zorgdossier.

Oordeel tuchtrechter

Volgens het tuchtcollege is duidelijk dat het spoelen van de wond een aan verpleegkundigen voorbehouden handeling is. Ook was er in de casus een duidelijk gevaar voor infectie. Ondanks dat heeft de patiënt zijn wond verschillende keren zelf gespoeld. De tuchtrechter oordeelt dat de verpleegkundigen de wond zelf hadden moeten spoelen en er ook bij de collega’s geen twijfel over moeten laten bestaan dat zij dit zelf moesten doen. Op die manier hadden ze de wond ook beter kunnen inspecteren. Daarbij was de verslaglegging te weinig feitelijk en soms zelfs onjuist omdat de verpleegkundige aankruiste dat ze de zorg had geleverd terwijl niet zij maar de patiënt zijn wond spoelde.

Waarschuwing en berisping

De patiënt diende tegen vier verpleegkundigen een tuchtklacht in, twee van hen worden door de tuchtrechter gestraft. Eén verpleegkundige krijgt een waarschuwing, omdat zij niet de zorg heeft gegeven die de patiënt hoorde te ontvangen. De verpleegkundige die de zorg coördineerde, krijgt een berisping omdat de tuchtrechter vindt dat de verpleegkundige nalatig is geweest bij de coördinatie van zorg én bij de uitvoering ervan. De klacht tegen de overige twee verpleegkundigen is ongegrond, zo oordeelt de tuchtrechter. Zij leverden wel zorg volgens het afgesproken zorgplan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.