Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘We doen het altijd zo’ oorzaak onnodige zorghandelingen

Onnodige zorghandelingen door verpleegkundigen en verzorgenden gebeuren vooral omdat dit een gewoonte is geworden.
wedoenhetaltijdzo.jpg
Onnodige zorghandelingen worden in stand gehouden omdat 'we het altijd zo doen'. - Foto: Fotolia

Als reden van onnodige zorghandelingen wordt vaak de traditie genoemd: ‘We doen het altijd zo’ (46%). Dit blijkt uit een peiling door beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Volgens V&VN voeren verpleegkundigen en verzorgenden dagelijks overbodige handelingen uit bij de zorg voor hun patiënten. Soms is het effect zelfs schadelijk voor de patiënt. Een meerderheid van de ondervraagden (60%) zegt dat de genoemde handelingen ook volgens collega’s overbodig zijn. Aan de peiling deden 600 verpleegkundigen en verzorgenden mee. 

Huishoudelijke klussen

Woordvoerder Lieselot Meelker van V&VN vertelt dat verpleegkundigen ook aangaven regelmatig huishoudelijke taken en overbodig adminstratieve klussen doen. ‘Een verpleegkundige schreef bijvoorbeeld dat ze de verloskamers schoonmaakte, als de huishoudelijke dienst er niet meer was. Een ander regelde wel eens het ontslag van een patiënt, als de medisch secretaresse al naar huis is. Maar we hebben deze resultaten bewust niet meegenomen in de top 5, omdat wij ons alleen wilden focussen op overbodige verpleegkundige handelingen’, vertelt zij in een interview met TvZ, vakblad voor verpleegkundigen.

Onderzoek naar overbodige verpleegkundige handelingen

Uit de peiling is een top 5 samengesteld. De resultaten worden gebruikt bij een onderzoek van het Radboudumc naar overbodige verpleegkundige handelingen. Onderzoekers van IQ healthcare van het Radboudumc inventariseren op dit moment de bestaande richtlijnen voor verpleegkundigen op overbodige handelingen. Zij combineren hun uitkomsten later dit jaar met de resultaten van de peiling door V&VN. Dit moet leiden tot een ‘Beter Laten’-lijst voor zorginstellingen en verpleegkundigen. De werkdruk is hoog en er is een personeelstekort in de zorg. Verminderen van overbodige handelingen levert tijd en kwaliteit op. Ook hopen de onderzoekers inzicht te geven in mogelijke kostenbesparing.

V&VN heeft aan de hand van de peiling een top 5 van onnodige zorghandelingen door verpleegkundigen gemaakt.
Bekijk de top 5 hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.