Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘We hebben te weinig aandacht voor jonge mantelzorgers’

Er is te weinig aandacht voor jonge mantelzorgers, aldus Verzorgende IG en V&VN-bestuurslid Fenny Steunenberg (55). In de nieuwe richtlijn Mantelzorg vind je hier dan ook extra tips en tools voor.
Foto: ANP

De nieuwe richtlijn Mantelzorg verscheen in september 2021. Daarin staat dat 12% van de kinderen en jongeren (5-24 jaar) opgroeit met een chronisch zieke huisgenoot (450.000 jonge mantelzorgers) en psychische en lichamelijke klachten ervaart. 10% van de jonge mantelzorgers ervaart school- of studievertraging.

Deze kom je in de praktijk als verpleegkundige ongetwijfeld een keer tegen, aldus Fenny. ‘Zo trof ik eens een 8-jarig jongetje dat als tolk fungeerde, bij iemand die de Nederlandse taal niet spreekt. Mijn cliënt had last van zwangerschapsincontinentie. Dan moet ik aan haar kind vragen stellen zoals: Heeft u pijn? Verliest u urine? Hoe gaat het emotioneel? Heel persoonlijke vragen die je moeilijk via een kind bespreekt.’

Specifieke handvatten

‘Belangrijk is dat er oog is voor de jonge mantelzorger om te kijken waar deze ondersteund kan worden,’  aldus Fenny. ‘Hiervoor vind je behulpzame handvatten in de nieuwe richtlijn.’ Zo verwijst de richtlijn naar specifieke meetinstrumenten voor jonge mantelzorgers om de mate van overbelasting te volgen, en de draagkracht te inventariseren.

Knelpunten

Daarnaast staat er in de richtlijn een goede vragenlijst waarin mensen aangeven hoeveel tijd ze per taak besteden. Fenny: ‘Heel feitelijk, maar ontzettend goed om overbelasting te signaleren, ook bij jonge mantelzorgers. Je ziet snel de knelpunten, bijvoorbeeld als iemand (te) veel tijd besteedt aan een zorgvrager aan- en uitkleden, of douchen. Bij zo’n conclusie kunnen wij eventueel extra hulp inschakelen.’

Taak verpleegkundige bij mantelzorg

Voor verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten is het belangrijk dat zij (preventief) kunnen handelen om overbelasting van mantelzorgers te signaleren, te voorkomen of te verminderen. Of dat zij eraan bij kunnen dragen deze niet verder te doen toenemen en om daarnaast de draagkracht en volhoudtijd van mantelzorgers te vergroten. Voor goede mantelzorgondersteuning is het belangrijk om:

• Aandacht te hebben voor zowel de positieve als negatieve aspecten van mantelzorg;
• Aandacht te hebben voor de diversiteit onder mantelzorgers: goede mantelzorgondersteuning is
maatwerk met daarbij oog voor de verschillende mantelzorgrelaties en mantelzorgsituaties;
• Aandacht te hebben voor de individuele mantelzorger in de context van zijn of haar sociale
netwerk;
• Zoveel mogelijk aan te sluiten bij de waarden en normen van mantelzorgers.

Ga naar de nieuwe richtlijn Mantelzorg 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.