Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Website goede voorbereiding op erfelijkheidsonderzoek voor borstkanker

Het NIVEL en de afdeling Medische Genetica van het UMC Utrecht ontwikkelden de educatieve website E-info geneca. Dit is een website met informatie-op-maat over het eerste consult voor borstkankererfelijkheidsonderzoek.
dna

 

De website geeft vrouwen beter inzicht in wat zij kunnen verwachten van hun eerste consult voor borstkanker erfelijkheidsonderzoek. Zij zijn assertiever in het gesprek met de klinisch geneticus of genetisch consulent en onthouden meer informatie. Dit blijkt uit onderzoek waarop Akke Albada woensdag 27 april promoveert aan de Universiteit Utrecht.

Medische geschiedenis
De informatie op de website is toegesneden op de persoonlijke medische voorgeschiedenis en medische familiegeschiedenis. Daarnaast biedt de site een lijst om vragen voor het gesprek op te schrijven, zodat de geneticus of consulent hiermee het gesprek kan beginnen.

Kennis
Na het lezen van de informatie op de website hadden vrouwen realistischere verwachtingen van het erfelijkheidsonderzoek. Ze uitten vaker de reden voor hun ongerustheid, brachten meer onderwerpen in en checkten vaker of ze de geneticus of consulent goed begrepen. Ook onthielden ze meer van het eerste gesprek, ze hadden daarna meer kennis over erfelijke borstkanker en vonden dat er beter aan hun informatiebehoefte tegemoet was gekomen.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: NIVEL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.