Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overzicht Nursing.nl: week 38

Marieke Schuurmans gaat minister Schippers adviseren en het CDA wil alsnog de lonen van verpleegkundigen bevriezen. Wat gebeurde er deze week allemaal op het gebied van verpleging en verzorging? Een nieuwsoverzicht van week 38.
Overzicht Nursing.nl: week 38

Week van de dementie

Maandag startte een bijzondere campagneweek in Nederland: ‘DementieEnDan’. Overal in het land vonden activiteiten plaats in het kader van die brede nationale aandacht voor deze aandoening die nodig uit de taboesfeer moet worden gehaald: dementie. Verzorgenden en verpleegkundigen mogen best wat meer lachen met dementerende cliënten of patiënten, zegt auteur Marcellino Bogers op Nursing.nl. Lees meer.


Rapport Ruwaard van Putten

Dinsdag bleek uit het rapport van de commissie-Danner dat er waarschijnlijk minder patiënten waren overleden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis als medewerkers landelijke richtlijnen hadden gevolgd, nauwkeuriger dossiers hadden bijgehouden en hadden gereflecteerd op elkaars handelen. Onder andere de KNMG-richtlijn palliatieve sedatie werd onvoldoende toegepast.
‘Arts aanspreken op gedrag kan fouten voorkomen’
KNMG: géén morfine bij palliatieve sedatie


Bevries de salarissen van verpleegkundigen en verzorgenden

Vakbonden zijn woedend op het CDA, dat woensdag plotseling voorstelde de salarissen van zorgpersoneel alsnog te bevriezen. De geschrapte nullijn was volgens NU’91 de basis voor het bereikte zorgakkoord, eerder dit jaar. Lees meer.


Wetsvoorstel Zorg en Dwang aangenomen

Verzorgenden en verpleegkundigen mogen vrijheidsbeperkende maatregelen bij psychogeriatrische cliënten in principe niet toepassen, tenzij hij of de omgeving ernstig nadeel ondervinden. Dat zegt de nieuwe wet Zorg en Dwang, die door de Tweede Kamer werd goedgekeurd. Fixeren wordt gelukkig al steeds meer teruggedrongen. Toch laten verzorgenden en verpleegkundigen hierbij nog wel eens steken vallen. Lees meer.


Verpleegkundige wint prijs voor mislukte studie

Verpleegkundige en verplegingswetenschapper Catharina van Oostveen won de prijs voor de meest briljante mislukking in de zorg. Haar onderzoek strandde omdat verpleegkundigen er de noodzaak niet van inzagen. Lees het interview met Catharina.


Marieke Schuurmans gaat minister Schippers adviseren

Hoogleraar Verplegingswetenschap Marieke Schuurmans is per 1 oktober benoemd tot Chief Nursing Officer (CNO). De CNO is de belangrijkste adviseur van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waar het gaat om verpleegkundigen. Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.