Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wees terughoudend met alemtuzumab bij nieuwe patiënten’

Er zijn twijfels over de veiligheid van het MS-medicijn alemtuzumab (Lemtrada). Dit zegt de Europese medicijnautoriteit EMA.
Foto: Fotolia

De EMA gaat de balans tussen de werkzaamheid en de veiligheid van dit medicijn herbeoordelen, omdat er meldingen zijn gekomen van ernstige cardiovasculaire reacties, auto-immuun hepatitis en hemofagocytaire lymfohistiocytose (HLH). Tot de uitkomst van deze herbeoordelingsprocedure bekend is, is de indicatie van alemtuzumab voor nieuwe patiënten ingeperkt.

Advies voor zorgverleners:

  • Een behandeling bij nieuwe patiënten mag alleen worden gestart bij volwassenen met zeer actieve relapsing-remitting multipele sclerose (RRMS), ondanks een volledig en adequaat behandelingstraject met tenminste twee andere ziektemodificerende therapieën, of bij volwassenen met zeer actieve RRMS waar iedere andere ziektemodificerende therapie is gecontra-indiceerd of anderszins ongeschikt is;
  • Controleer de vitale functies bij patiënten die worden behandeld met alemtuzumab. Dit is inclusief metingen van de bloeddruk vóór en periodiek tijdens alemtuzumab-infusie. Wanneer er klinisch relevante veranderingen in de vitale functies worden waargenomen, moet stopzetting van het infuus en aanvullend onderzoek, waaronder het maken van een elektrocardiogram (ECG), in overweging worden genomen;
  • Voor en tijdens de behandeling moet de leverfunctie worden gecontroleerd.
  • Bij symptomen van leverschade of andere ernstige immuungemedieerde reacties, moet alemtuzumab alleen opnieuw worden toegediend na zorgvuldige afweging.
  • Ook patiënten wordt geadviseerd om onmiddellijk medische hulp te zoeken als zij na het infuus symptomen ervaren als pijn op de borst, benauwdheid, donkere urine, problemen met praten of nekpijn. Meer alarmsymptomen.

Wat is alemtuzumab?

Alemtuzumab wordt gebruikt bij de behandeling van volwassen patiënten met multipele sclerose (MS). Het middel geneest MS niet, maar kan het aantal MS-aanvallen (relapses) verminderen. Het kan ook worden gebruikt om bepaalde symptomen van MS te verminderen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.