Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Weinig zorginstellingen doen ontruimingsoefening

Veel zieken- en verpleeghuizen hebben wel een ontruimingsplan, maar oefenen dit niet. Ook geeft eenderde van de medewerkers aan dat zij bij brand niet in staat zijn patiënten veilig het pand uit te helpen, blijkt uit onderzoek van de Brandwonden Stichting.
Weinig zorginstellingen doen ontruimingsoefening

De Brandwonden Stichting hield een steekproef onder 418 medewerkers in ziekenhuizen en 419 medewerkers in verpleeghuizen. Het onderzoek toont aan dat slechts de helft van de ziekenhuizen (53%) en verpleeghuizen (57%) een jaarlijkse ontruimingsoefening houdt. In veel van deze instellingen was al bekend gemaakt dat de oefening zou plaatsvinden. Volgens de Brandwonden Stichting vertrouwen veel organisaties voor de veiligheid van hun patiënten en cliënten het ontruimingsplan op papier.

Schijnveiligheid in zorginstellingen
Tijdens de Nationale Brandpreventieweken confronteren de brandweer en de Brandwonden Stichting instellingen met deze schijnveiligheid. ‘Zorginstellingen denken vaak hun zaken op orde te hebben, want ‘ze hebben toch een ontruimingsplan’. Maar daarmee creëer je nog geen veiligheid, enkel schijnveiligheid’, aldus René Hagen, voorzitter van de Brandpreventieweken en Lector Brandpreventie. ‘Als zorgverleners niet weten hoe ze adequaat moeten handelen als er brand uitbreekt zijn de gevolgen voor patiënten en cliënten bij brand niet te overzien. Alleen al deze maand is er in zes zorginstellingen een brand uitgebroken. Het is geen ‘ver van je bed-show’ maar realiteit’, zegt Hagen.

Ontruimingsoefeningen
De brandweer roept ziekenhuizen en zorgcentra op om hun ontruiming te oefenen. Gedurende de maand oktober staan er in het gehele land, geplande en ongeplande ontruimingsoefeningen bij zorginstellingen op het programma. Er is ook een speciaal voor de zorg gerelateerde website ontwikkeld, waar zorginstellingen terecht kunnen voor specifieke informatie met betrekking tot ontruimingen.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

2 REACTIES

 1. Beste Bart en anderen, helaas kan ik bij het lezen van het stuk van Bart alleen ja knikken. Naast mijn reguliere werk flex ik bij in mijn oude vak, Verpleegkunde. Als flexwerker ben je in alle zorginstellingen inzetbaar. Dus ik hobbel van de ene zorginstelling naar de andere. Ik wordt niet ingewerkt dus laat staan dat ik beleidsafspraken en interne protocollen ken.
  Het valt mij op dat vooral in verpleeg- en verzorgingshuizen het brandalarm vaak afgaat. Alleen al in de afgelopen drie weken heb ik het 7 keer mogen meemaken. En niemand reageert erop. Niemand gaat kijken wat er aan de hand is, niemand kijk op of om, iedereen gaat door met wat je aan het doen bent. Kortom men gaat ervan uit dat het loos alarm is.
  Overigens was de laatste keer wel serieus. Er was namelijk een overstroming en het water veroorzaakte kortsluiting. Mijn collega’s werden toen opgetrommeld om naar buiten te gaan (ik als flexkracht werd vergeten). Dus het was een soort van red jezelf actie. De bewoners werden niet gewaarschuwd.
  Gelukkig is alles goed afgelopen en ik hoorde pas bij de koffie toen alles achter de rug was, dat er ergens een verzamelpunt was waar ik naar toe had gemoeten.
  Een voorbeeld uit de praktijk. Groet Marjan Ide IDEOS

 2. Lees alle reacties
 3. Heel goed voor de instellingen die het wel doen maar ik zou er niet aan moeten denken wat voor een onrust het bij ons teweeg zou brengen bij alle dementerende bewoners bij ons in het verpleeghuis.
  Ja je moet goed voorbereid zijn en een ontuimingsplan op papier is niet genoeg.
  Wij hebben met onze bhv cursus een simulatie oefening gedaan in een ander gedeelte van ons pand met acteurs die zich voordeden als bewoners.
  Dit gaf ons al een aantal aandachtspunten wat niet goed verliep tijdens de ontruiming.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.