Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wereldwijde bezorgdheid over superbacterie

Britse artsen maken zich zorgen over het oprukken van nieuwe zeer resistente bacteriën in ziekenhuizen. Dit melden verschillende dagbladen, waaronder Trouw.
Wereldwijde bezorgdheid over superbacterie

Deze bacteriën met het NDM-1 enzym is niet alleen bestand tegen vrijwel alle gewone antibiotica, maar ook tegen de zogeheten carbapenems, die tot nu toe werden gereserveerd als laatste redmiddel. De gevaarlijke ’superbacteriën’ zijn aangetroffen bij 37 patiënten. Dat lijkt weinig, stellen de medici deze week in het vakblad The Lancet Infectious Diseases. Maar de resistentie kan zich vliegensvlug verspreiden. Ze pleiten daarom voor de snelle opsporing en isolatie van patiënten en voor het grondig desinfecteren van besmette ruimtes.

NDM-1 enzymen

De bewuste bacteriën bevatten zogeheten ESBL-enzymen, waarmee ze vrijwel alle gangbare antibiotica kunnen afbreken. Daarbovenop beschikken ze over het relatief nieuwe enzym NDM-1, geschikt om ook de laatste klasse antibiotica – de carbapenems – onschadelijk te maken. Dat bemoeilijkt de behandeling.

Wondinfecties of bloedvergiftiging
De superbacteriën behoren tot verschillende soorten. Ze kunnen onopgemerkt bij gezonde mensen in de darmen aanwezig zijn. Als het misgaat, veroorzaken ze een blaas- of longontsteking, een wondinfectie of een bloedvergiftiging. Vanwege de uitgebreide resistentie duurt de behandeling extra lang. In het ergste geval overlijdt de patiënt.

Antibioticaresistentie
In Nederland zijn nog heel weinig mensen met de NDM-1-superbacterie gesignaleerd. Patiënten met de algemenere ESBL-resistentie zijn wel in opkomst, onder meer doordat de intensieve veehouderij kwistig met antibiotica omspringt: de bacteriën zitten veel op kip uit de supermarkt. Maar daar heeft de NDM-1-resistentie niets mee te maken, zegt Coutinho. ‘Die wordt puur veroorzaakt door overmatig antibioticagebruik in het buitenland. Wij krijgen daarvoor de rekening gepresenteerd.’

Infecties uit het buitenland
Wetenschappers maakten afgelopen week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde melding van drie patiënten die de infectie in het buitenland hadden opgelopen. Eén slachtoffer, een 55-jarige kankerpatiënt die in Griekenland was besmet, is aan een longontsteking overleden. De twee anderen, besmet tijdens een rondreis door India, zijn genezen. Pakistan en India vormen een belangrijke bron van de multiresistente bacteriën, ontdekten de artsen. Van de 37 besmette patiënten was bijna de helft kort tevoren afgereisd naar een van die landen.

Trouw
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing. 

1 REACTIE

  1. De man van mijn vriendin heeft 2 x op het randje gelegen door deze bacterie. Hij ging voor een poliklinische punctie van de prostaat. Volgende dag hoge koorts 41,8, in shock op genomen. Meteen aan het infuus en antibiotica, maar hielp niet. Kreeg tensiedalingen en leverfalen. Nadat de kweek uitslag binnen was, kon er na 3 verschillende middelen toch de goede gevonden worden. Na 3 dagen begon de koorts te zakken en de waardes te herstellen. Pfff…. ga je als gezonde man effe voor een punctie. Hij bleek dus die ESBL bacterie in zijn darmen te hebben. Nooit Ziek geweest. Dus die bacterie is ook in Nederland!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.