Ongeveer vijf zorgmedewerkers dienden onlangs een schadeclaim in tegen hun werkgever omdat ze op hun werk corona opliepen. Rond vijftien anderen bereiden een schadeclaim voor, meldt Zorgvisie.
Dat zegt letselschadeadvocaat Edwin Bosch, die ruim twee maanden geleden de eerste rechtszaak won voor een zorgprofessional die besmet was geraakt op haar werk. Sinds de bekendmaking van het vonnis kreeg hij vele tientallen reacties van zorgmedewerkers. Ongeveer twintig ‘kansrijke’ gevallen heeft hij doorgestuurd naar collega’s van andere bureaus. Twee nieuwe zaken behandelt hij zelf.
‘Voor een deel van de mensen die ik heb gesproken, leek mij een claim niet haalbaar’, zegt Bosch. ‘Dat komt doordat onvoldoende kon worden aangetoond dat het niet anders kon zijn dan dat zij besmet zijn geraakt op hun werk.’ Hij heeft een goed overzicht, omdat hij ook voorzitter is van de landelijke vereniging voor Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP).
Aannemelijk maken
Cruciaal voor een succesvolle claim is, zo bleek uit het vonnis van de Amsterdamse rechtbank, dat een zorgmedewerker aannemelijk kan maken dat hij de covid-besmetting heeft opgelopen op het werk. Daarbij zijn verklaringen van collega’s belangrijk en getuigenissen van familie en vrienden over de situatie thuis. Bosch: ‘Vaak werken collega’s van harte mee. Want ze zien hoezeer hun collega lijdt.’
Thuiswerken van partner
Belangrijk is een verklaring van de werkgever van de partner dat hij of zij thuis heeft gewerkt en niet de zorgmedewerker kan hebben besmet door het virus ‘mee te nemen’. Als eventuele kinderen niet naar school zijn geweest tijdens de lockdown, is de kans ook veel kleiner dat de besmetting op een andere manier kan zijn opgelopen.
Financiële vergoeding
De claims die in voorbereiding zijn, richten zich op een financiële vergoeding van gederfd inkomen. Dat kan komen doordat de zorgmedewerker minder is gaan verdienen omdat hij in de ziektewet en later in de WIA is gekomen. Bosch: ‘Bovendien willen we dat de kosten worden vergoed voor de behandeling van (long) covid, zoals de fysio- of ergotherapeut, eventueel reiskosten, hulpmiddelen en eventuele noodzakelijke aanpassingen aan de woning.’
Bosch praat met zijn cliënt die de eerste rechtszaak onlangs heeft gewonnen en de verzekeraar van de Zuid-Hollandse ouderenzorginstelling. “Eerst gaat onze aandacht uit naar haar herstel. Zij heeft sinds drie jaar long covid en kan alleen parttime werken.’ Verder herstel is in het belang van beide partijen: zijn cliënte wil graag haar leven zoveel als mogelijk terug en het verzekeringsbedrijf van de werkgever wil de hoogte van de claim zo laag mogelijk houden.
Erkenning allerbelangrijkst
Bosch is met zijn twee nieuwe cliënten al ver: ‘Die aansprakelijkstellingen zijn recent verzonden aan de respectievelijke werkgevers. Het verband tussen hun werk en de besmetting kunnen mijns inziens worden aangetoond.’ Het gaat de cliënten niet alleen om de geleden inkomensschade. ‘Erkenning van hun leed en situatie is vaak het allerbelangrijkst voor de zorgprofessionals die door long covid zijn getroffen.’
Mijn fantastische leidinggevende heeft me weggepest tijdens mijn ziektewet periode omdat zij vond dat ik er niet moe of ziek uit zag.