Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Werkdruk in verpleeg- en verzorgingshuizen te hoog’

Verzorgenden en verpleegkundigen in de verpleeg-, verzorgingshuizen en de thuiszorg werken structureel meer dan in hun contracten is afgesproken. Gemiddeld draaien ze bijna 8 overuren per week.
'Werkdruk in verpleeg- en verzorgingshuizen te hoog'
Foto: ANP

Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek over flexibilisering dat vakbond Abvakabo FNV heeft laten uitvoeren onder ruim 4600 medewerkers in de VVT.

Werkdruk

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de medewerkers in de verpleeghuizen en thuiszorg geen vast wekelijks werkrooster heeft. Bijna een kwart van de zorgmedewerkers krijgt regelmatig het verzoek binnen 24 uur in te vallen. ‘Dit doet wat met de kwaliteit en de continuïteit van de zorg’, zegt zorgmedewerker Martien, die als verpleegkundig hoofd in een verpleeghuis in Amsterdam werkt. Door de onzekerheid stijgt ook de werkdruk. Driekwart van de medewerkers in de verpleeghuizen stelt dat de werkdruk is toegenomen.

Het onderzoek

Onderzoeksbureau AStri deed, in opdracht van Abvakabo FNV, onderzoek naar de flexibilisering in de grootste (zorg)cao; de cao verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Het onderzoek is vooral gericht op de flexibilisering bínnen de vaste dienstverbanden. De werknemers die meededen aan het onderzoek werken gemiddeld 16 jaar in de sector. Meer dan de helft van deze medewerkers heeft een contract kleiner dan 24 uur. Bekijk hier het volledige onderzoeksrapport.

Kwaliteit van zorg

Tegelijkertijd is werken in de zorg veel zwaarder geworden. 80 procent van de medewerkers in verpleeghuizen geeft aan dat cliënten zwaardere zorg nodig hebben. In de thuiszorg is dit bij de helft van de medewerkers het geval.

Nulurencontracten

In het Sociaal Akkoord hebben sociale partners vastgesteld dat de flexibilisering op sommige plaatsen is doorgeschoten. Dat lijkt in de verpleeghuizen en thuiszorg zeker het geval. Onderdeel van het Sociaal Akkoord is dat nulurencontracten in de zorg niet meer kunnen worden gebruikt. Nulurencontracten worden door de vakbond gezien als de ‘ultieme vorm van álle risico’s bij de medewerkers leggen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.