Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgroep Infectie Preventie blijft misschien toch bestaan

Eind vorig jaar werd bekend dat de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) zou verdwijnen, maar mogelijk gaat dit toch niet door. De WIP hoopt dat er op de valreep toch meer geld komt voor het opstellen en actualiseren van richtlijnen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Dat meldt vakblad Zorgvisie.
handen_wassen_AM_20120615_6748.jpg
Foto: Arno Massee

De WIP wil haar beslissing om te stoppen heroverwegen omdat minister Schippers van VWS toch weer rond de tafel wil gaan zitten om de financiering te bespreken, meldt Zorgvisie. Zonder extra financiering kan de WIP de vele bestaande richtlijnen niet actualiseren en geen nieuwe richtlijnen ontwikkelen.

Stekker eruit

In 2014 gaf de WIP al aan dat zij zonder extra financiering de stekker eruit zou moeten trekken. Het ministerie van VWS heeft toen geprobeerd om ziekenhuizen en zorgverzekeraars over te halen om toch financieel bij te dragen, maar dit is niet gelukt. Toen het ministerie eind 2016 aangaf ook zelf niet meer te willen betalen, kondigde de WIP aan om de activiteiten af te gaan bouwen en na drie maanden helemaal te zullen stoppen.

Het opheffen van de WIP zou grote gevolgen gaan krijgen voor de patiëntenzorg, denken deskundigen.

Zorginfecties voorkomen

De WIP stelt al sinds de jaren ‘80 richtlijnen op voor ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen, met als doel om zorginfecties te voorkomen. Zo adviseerde de WIP onlangs nog om geen smartphone bij je te dragen op de werkvloer en verbood de werkgroep nagellak en kunstnagels tijdens het werk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.