Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet meer zeggenschap voor verpleegkundigen aangenomen

De Tweede Kamer nam gisteren een initiatiefwet van Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Judith Tielen (VVD) aan die meer zeggenschap voor verpleegkundigen mogelijk maakt. Het voorstel moet nog wel door de Eerste Kamer.
Drie verpleegkundigen samen in de gang.
Inspraak van verpleegkundigen en verzorgenden is belangrijk. Foto: Arno Massee

De wens om zeggenschap voor zorgverleners bij wet vast te leggen bestaat al een tijdje. Corinne Ellemeet (GL) en Aukje de Vries (VVD) trokken sinds 2020 samen op in die wens. Dat deden zij met een wetsvoorstel voor aanpassing van artikel 3 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Judith Tielen vervangt De Vries sinds de laatste in januari staatssecretaris Toeslagen en Douane werd.

In artikel 3 staat beschreven wat kwaliteit van zorg is. Daar wordt nu aan toegevoegd dat zorgverleners altijd betrokken moeten worden bij de wijze waarop zorg wordt verleend in de organisatie. Verpleegkundigen en verzorgenden worden nu niet standaard meegenomen in de besluitvorming daarover, terwijl zij wel de kennis en expertise hebben en verantwoordelijk zijn voor de uitvoering.

Uitgesteld

De behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer werd steeds uitgesteld in verband met de coronacrisis en de vele debatten daarover. Nu het wetsvoorstel is aangenomen gaat het door naar de Eerste Kamer. Ellemeet en De Vries regelden in november jl. via een amendement op de Zorgbegroting 2022 wel alvast 10 miljoen euro voor verbetering van zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden.

Personeelstekort

Zoals bekend heeft de zorg te maken met een groot personeelstekort. Zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag dat deze sector een van de sectoren is met de meeste openstaande vacatures, onder andere door een grote uitstroom van personeel. Volgens de initiatiefnemers komt dat doordat zorgmedewerkers zich onvoldoende gehoord voelen door hun leidinggevenden. Hierdoor worden bijvoorbeeld oplossingen bedacht voor de te hoge werkdruk die in de praktijk averechts werken.

Zeggenschap dringend nodig

Volgens Ellemeet is meer zeggenschap daarom dringend nodig. ‘Zorgverleners kunnen zelf het beste inschatten hoe ze goede zorg kunnen leveren.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.