Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Videotraining helpt bij stimuleren zelfredzaamheid bewoners

Verpleeghuisbewoners zijn meer betrokken bij het ontbijt wanneer hun verpleegkundigen workshops hebben gevolgd om bewoners te stimuleren in hun zelfredzaamheid.
vergrootglas

Verpleeghuisbewoners zijn meer betrokken bij het ontbijt wanneer hun verpleegkundigen workshops hebben gevolgd om bewoners te stimuleren in hun zelfredzaamheid. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van bewegingswetenschapper Mirre den Ouden naar de verpleegkundige interventie Daily Nurse. De interventie bestaat onder andere uit workshops waarin verpleegkundigen video-opnames bekijken van hun eigen gedrag tijdens zorgmomenten. De deelnemende verpleegkundigen waren enthousiast over de workshops, en hadden het idee dat ze na de interventie bewoners meer stimuleerden om actief te zijn. Uit video-opnames tijdens het ontbijt bleken de verpleegkundigen echter nog evenveel taken over te nemen van bewoners. Wel maakten ze de ontbijtomgeving aantrekkelijker met bijvoorbeeld gedekte tafels, gaven ze elkaar meer feedback en waren de bewoners meer betrokken bij het ontbijt.

Stimuleren bij huishoudelijke activiteiten

Uit een grote observatiestudie van Den Ouden blijkt dat bewoners vooral meer gestimuleerd kunnen worden op het gebied van kleine huishoudelijke activiteiten zoals tafel dekken, brood smeren en water geven. Tijdens meer dan drieduizend observaties van willekeurige momenten bleken bewoners zo nu en dan wel activiteiten van het dagelijks leven (ADL) te doen, maar vrijwel nooit huishoudelijke activiteiten. Den Ouden adviseert om vooral bij nieuwe bewoners zo min mogelijk activiteiten over te nemen. Een verpleegkundige van het verpleeghuis zou de toekomstige bewoner thuis op kunnen zoeken om te zien welke taken hij daar zelfstandig uitvoert, en hem deze taken ook in het verpleeghuis laten doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.