Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wijkverpleegkundige beter en goedkoper dan thuiszorg’

Wijkverpleegkundigen zijn goedkoper en beter dan medewerkers in de thuiszorg. Dat is gebleken uit een onderzoek voor de Regionale Kruisvereniging West-Brabant uitgevoerd door bureau BMC.

Volgens de proef zou per arbeidsplaats 50.000 euro bespaard worden, wanneer er een wijkverpleegkundige wordt ingezet. Dit komt doordat een wijkverpleegkundige tijdens een bezoek meerdere taken kan uitvoeren, waarvoor normaal verschillende thuiszorg medewerkers voor worden gestuurd. Bijvoorbeeld wassen, medicijnen geven en helpen bij het aantrekken van steunkousen. Daarnaast zou het ook zorgen voor een administratieve besparing.

 

Werkloosheid voorkomen 

De wijkverpleegkundige is in de jaren negentig grotendeels wegbezuinigd. Maar het voordeel van haar manier van werken is dat zij meer in vrijheid werkt, over grenzen heen kijkt en bredere diagnoses stelt. Zo ziet zij bijvoorbeeld dat iemand zowel thuiszorg als hulp uit de geestelijke gezondheidszorg krijgt, terwijl beide minder kan. Ook komt het voor dat zij voorkomt dat iemand werkloos raakt en dus een uitkering nodig heeft.

 

Enthousiaste minister

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Edith Schippers is erg enthousiast over de proef en wil op grotere schaal wijkverpleegkundigen inzetten. Hiervoor zal zij de Tweede Kamer binnenkort een brief sturen.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.