Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Wijkverpleegkundige niet getraind voor verwarde cliënt’

Tachtig procent van de wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk heeft meer dan ooit te maken met mensen die in de war zijn door psychiatrische problematiek. Dat levert de nodige problemen op, blijkt uit een artikel in Nursing december.
verwardeclient.jpg
Foto: ANP

Het omgaan met patiënten met dergelijke problematiek maakt het werk voor verpleegkundigen in de wijk lastig, zij komen over het algemeen voor de somatische zorg en zijn niet (voldoende) getraind om met dit soort gedrag om te gaan, zeggen geïnterviewden in het artikel in Nursing december. Uit een poll op Nursing.nl bleek dat bijna tachtig procent van de verpleegkundigen in de thuiszorg sinds de bezuinigingen te maken heeft met cliënten die psychiatrische problemen hebben en/of verward zijn (zie onderaan dit bericht de overige resultaten van de poll).

Ambulantisering ggz

De toename van patiënten met een psychische stoornis in de thuiszorg is een gevolg van de hervormingen in de ggz die sinds 2008 zijn ingevoerd: cliënten uit instellingen moeten sneller terug naar huis, of worden minder snel opgenomen. Het aantal bedden voor 2020 zou met 30 procent gereduceerd worden. Doel van de ambulantisering is bezuinigen op de dure intramurale zorg en het vergroten van maatschappelijke participatie door cliënten in de eigen omgeving hulp te bieden met ondersteuning van professionals, mantelzorgers en vrijwilligers. Wijkverpleegkundige Mark Colen bij Thuiszorg West Brabant (TWB) in Bergen op Zoom ziet echter het tegenovergestelde gebeuren. Door hun afwijkend gedrag hebben veel verwarde cliënten juist geen contact met buren en houden ze andere vormen van hulp vaak op afstand. De thuiszorg is vaak de enige die nog over de vloer komt. ‘Dat maakt het werk voor ons zo lastig,’ zegt Colen. ‘Wij komen voor de lichamelijke zorg, maar zijn niet getraind om met dit soort gedrag om te gaan.’ 

Lees het volledige artikel in Nursing december. Lees meer>>>

Uitslag poll

Ik werk in de wijk en heb te maken met mensen die in de war zijn door bijvoorbeeld dementie of psychiatrische problematiek
Ja, en ik merk daarin een duidelijke toename sinds de transitie  79.21%
Ja, ik kom ze wel tegen, maar niet meer dan ‘vroeger’  18.48%
Nee, ik kom eigenlijk alleen bij mensen met somatische problemen  2.31%
Aantal stemmen: 433
Bron: www.nursing.nl > zoek op ‘poll’.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.