Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige vooral blij met spilfunctie

Wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk zijn het meest tevreden met hun rol als spin in het web. Dat concludeert wijkverpleegkundige en NIVEL-onderzoeker Kim de Groot, die vrijdag een wetenschapsprijs won.
Wijkverpleegkundigen als spin in het web.
Wijkverpleegkundigen zijn blij met hun rol als spin in het web.

Met het tekort aan wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in de wijk als aanleiding, onderzocht De Groot de aantrekkelijke kanten van het werk. In haar verkennende afstudeeronderzoek Verplegingswetenschappen ondervroeg zij 18 wijkverpleegkundigen (hbo) en 20 verpleegkundigen in de wijk (mbo). De antwoorden van beide groepen kwamen sterk overeen.

Autonomie

De spilfunctie scoorde bij alle verpleegkundigen hoge ogen; hierdoor hebben de ondervraagden het gevoel dat zij de behoeften van elke individuele cliënt voorop kunnen zetten.Ook waarderen de verpleegkundigen hun autonome positie: ze kunnen voor een deel zelf bepalen hoe hun dag eruit ziet en nemen zelfstandig beslissingen over zorgsituaties. Daarnaast vinden de ondervraagden de afwisseling van het werken in de thuiszorg erg positief aan hun baan.

Lees ook: Meer autonomie verpleegkundige leidt tot minder doden.

Uitstekend onderzoek

De Groot hoopt dat haar onderzoek een aanzet is voor meer promotie van de pluspunten van werken in de thuiszorg. Volgens de wijkverpleegkundige en onderzoeker ligt er vaak teveel nadruk op de negatieve kanten, zoals de werkdruk. Het onderzoek van De Groot won de Johanna Diepeveen-Speekenbrink Wetenschapsprijs. Deze onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt aan een afgestudeerde verplegingswetenschapper met een onderzoek ‘van uitstekende kwaliteit’. Het doel is de afgestudeerde te stimuleren tot meer onderzoek en publicaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.