Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige in de wijk werkt vaak in tabakslucht

Verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk vinden het soms lastig om met rokende cliënten te praten over tabaksontmoediging én het recht op een rookvrije werkplek.
Verpleegkundigen willen wel aan de slag met tabaksontmoediging, maar weten niet altijd hoe ze dit moeten aanpakken. Foto: AdobeStock

Dat blijkt uit een peiling van V&VN onder ruim 1200 collega’s. ‘Als ik binnenkom staat het huis van een cliënt soms blauw van de rook.’

Verpleegkundigen en verzorgenden vinden bovendien dat zij een voorbeeldrol hebben als het om roken gaat. 82 procent vindt dat zij beroepsmatig een voorbeeldfunctie naar patiënten en collega’s hebben.

Niet altijd rookvrij

Een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat hun werkplek niet altijd rookvrij is. Dit zijn vooral verzorgenden en verpleegkundigen werkzaam in de wijk; 47 procent van deze groep geeft aan dat hun werkplek onvoldoende rookvrij is.

Belangrijke rol

Ruim driekwart van de ondervraagde verzorgenden en verpleegkundigen vindt dat zij een belangrijke rol hebben in de preventie, advisering en bij de behandeling van tabaksverslaving. Slechts een derde vindt dat zij deze rol ook echt kunnen vervullen. Het is wel mogelijk is om deze rol te vervullen, zegt 31 procent, maar in de praktijk gebeurt dit niet.

Meer resultaten van de peiling van V&VN 

‘We weten niet hoe’

Volgens respondenten in de wijk ontbreekt het hen vooral aan tijd hiervoor. Ook is er te weinig kennis over tabaksontmoediging en een duidelijk behandelbeleid. De commissie V&V Rookvrij! ziet dat er op dit gebied nog een wereld te winnen is. Verpleegkundigen willen wel aan de slag met tabaksontmoediging, maar weten niet altijd hoe ze dit moeten aanpakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.