Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Woningen zieken vaak niet aangepast’

Het gros van de woningen van chronisch zieken is niet geschikt gemaakt voor de toekomst.

Dat concludeert het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in een recente studie. Ook het merendeel van de chronisch zieken zelf anticipeert niet met aanpassingen of speciale voorzieningen op toenemende beperkingen. Ze wachten hiermee tot het echt nodig is. Vier van de tien chronisch zieken wonen in een huis zonder traptreden.

De rest zou eigenlijk ook een traploos huis nodig hebben, maar lijkt te wachten met de aanpassingen tot ze echt de traptreden niet meer aankunnen, zegt Nivel. De onderzoekers vinden het verstandiger het huis bijtijds ‘ouderdomproof’ te maken.

 

Maar een kwart van de chronisch zieken heeft zijn woning aangepast met het oog op de toekomst. Eén op de tien is dit van plan. Vooral chronisch zieken met ernstige beperkingen en 75-plussers passen hun woning aan, maar de andere groepen doen dit veel minder.

Tijdig aanpassen
‘Met kleine aanpassingen zijn bestaande woningen vaak heel geschikt te maken om zelfstandig te blijven wonen’, stelt NIVEL-onderzoeker Monique Heijmans. ‘Ook bij een beperking. Het is verstandig hier al vroeg over na te denken en dit tijdig te regelen. Het verhoogt het comfort en de veiligheid van de woning. Met minder gladde vloeren verminder je bijvoorbeeld de kans om te vallen. En als de beperkingen plots toenemen, hoef je niet hals over kop naar een andere woonvorm omdat er geen tijd meer is om de woning aan te passen.’

 

Bron: Nivel

Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.