Ziekenhuis gaat verpleegkundigen in huis opleiden

Het Medisch Centrum Leeuwarden gaat verpleegkundigen nagenoeg volledig in de praktijk opleiden. Hiertoe is het ziekenhuis een nauwe samenwerking aangegaan met NHL Hogeschool en het Friesland College.
studentverpleegkundigen.jpg
De studenten verpleegkunde zullen vanaf dag één hun studie volledig volbrengen in de praktijk van alledag. - Foto: iStock

Dit meldt het Friesland College. De samenwerkingspartners constateren dat de zorg sneller verandert dan theorieboeken en simulaties op school kunnen bijhouden. ‘De praktijkroute is hierop het passende antwoord’, licht Jelle Prins, directielid en decaan MCL Academie, toe. ‘Zorginnovaties worden direct in de studie opgenomen, zo snel als ze in de praktijk op de werkvloer worden toegepast. Alleen wanneer we op deze manier proactief en wendbaar zijn, kunnen we toekomstbestendige verpleegkundigen opleiden.’

Getest in ouderenzorg

De getekende samenwerking betekent dat studenten verpleegkunde vanaf dag één hun studie volledig volbrengen in de praktijk van alledag. De praktijkroute sluit aan bij leren volgens het 70-20-10-principe; 70 procent op de werkvloer, 20 procent via coaching en samenwerking en slechts 10 procent klassikale theorie. Het initiatief van het Friesland College is de afgelopen twee jaar getest in de ouderenzorg en sinds juli 2016 als proef gestart in het MCL. In totaal studeren er jaarlijks honderd MBO-studenten via de praktijkroute in het MCL. NHL Hogeschool volgt het voorbeeld van het Friesland College per 1 september  met een eerste groep van vijftien HBO-studenten.

Verpleegkundige Ilse Koeten vraagt zich af of zij wel toekomstbestendig genoeg is. ‘Er onstaat een innerlijke onrust wanneer ik niet voldoende op de hoogte ben van de actuele stand van zaken.’ Lees haar blog >>

25 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Back to basics. Nog even en we gaan weer terug naar de situatie tijdens Florence Nightingale. Ik dacht dat HBOV ervoor bedoeld was om boven de materie te staan en juist meer theorie aan te bieden. Maar ik begrijp dat het voor de NHL hoogste tijd is om wat nieuws aan te bieden.

 3. Ja, Ja, eindelijk wordt men wakker!
  Uitstekend initiatief. Hopelijk de grote ommekeer en gaan we in de toekomst weer gedegen opleiden. Iets waar ze in "Den Haag" eens over moeten nadenken.
  MBO en HBO allemaal niks mis mee hoor, maar niet zoals het nu en al langer gaat (sedert 1997!) wat betreft een opleiding tot verpleegkundige.
  Na heel veel jaren studie met bijv. 2 maanden stage in de wijkverpleging of een stage dagbehandeling of wat dan ook en dan na afloop gediplomeerd verpleegkundige zijn in o.a. een academisch ziekenhuis, gaat er bij niet in. Immers wat je niet gezien heb, herkend, geleerd wordt, ga je wellicht ook niet zien en herkennen met alle gevolgen van dien. De patient maar denken dat er een gekwalificeerde verpleegkundige aan haar/zijn bed staat. Schijn!
  Wat mij betreft, inderdaad terug naar een gedegen praktijkgerichte opleiding.
  En zoiets als een OPO-boekje. Dit gaf wel duidelijkheid en een ieder wist waar men aan toe was.
  Enfin zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hoop dat dit initiatief navolging biedt , want het is vijf voor twaalf om het tij nog te keren.

 4. Destijds zelf de inservice-a gedaan en ben er nog steeds blij mee. Nu komt het weer terug…ik vraag me alleen af hoe ze dat gaan beoordelen. Als inservice verpleegkundigen zijn we "teruggezet" naar niveau 4 wat helemaal niet terecht is vind ik, en welk niveau wordt dit dan? Want bij hbov gaan ze nu naar niveau 6…

 5. Tja wat zal ik hier nu opzeggen, waar doet me dit toch aan herinneren. O ja!! Ik zelf ben een inservice opgeleide Verpleegkundige, was toch niet zo slecht blijkt . Blij dat een ziekenhuis zelf het initiatief hiertoe heeft genomen. Sorry als het een beetje sceptisch klinkt . Het kringetje is weer rond. Echter hoe gaat dit zich weer verhouden in niveau land? Geef ons toch allemaal niveau 5 klaar toch. O maar niveau 5 waar is die ook alweer eigenlijk gebleven ??? sorry sorry wordt nu niemand hier hor en dol van .

 6. Werd tijd pffff. Want de kennis van nu . Daar mist het een en ander. Maar wel nivo 5 of nivo 4. Klinische blik en redeneren daar zit een groot gat….. Ik ben inservice opgeleid de A vpk de medium care en de ICU . Meldkamer centralist. En nu WAN hoofd in de ouderenzorg . Maar wel nivo 4 . De klinische blik en redeneren krijg je alleen als je een aantal jaren in het ziekenhuis werkt en opgeleid wordt. Loes

 7. Ik lach me dood. Gewoon de inservice dus, wist dat ie ooit terug zou komen ;-). Maar doe dan niet of het een heel nieuw concept is.
  De verpleegkundigen van nu worden veel te theoretisch opgeleid, eindelijk valt het kwartje, Nouja beter laat dan nooit….
  Ben wel benieuwd hoe ze al die theorie van het HBO-V in 10% lestijd gaan stoppen…

 8. Net zoals al die anderen hierboven zeg ik ook hè hè eindelijk weer terug naar de oude in-service opleiding. Het kan toch niet dat een hbo verpleegkundige klaar is met haar opleiding met alleen een stage bij gehandicapten!
  Op de werkvloer waar we zoveel handen tekort komen heb je aan deze verpleegkundigen niets. Ze moeten alles in de praktijk nog leren. Ik ben heel erg voor!
  Gelijk het stage tekort probleem opgelost!

 9. Hoewel ik meer praktijk toejuich, pleit ik toch voor fors meer theorie! Zonder een degelijke theoretische ondergrond is het onmogelijk goed te verplegen. Anatomie, pathologie moeten gewoon in je geheugen vastgelegd worden! E
  Het ouderwetse stampwerk en dan dus ook ouderwets toetsen. Met die basis kun je klinisch redeneren en herkennen wat je ziet en of je hierop moet anticiperen.

 10. Te vroeg juichen over de terugkeer naar de inservice-opleiding, lijkt me! Daar zit meer aan vast..
  Ik kan nu niet vinden hoe het beoogde curriculum er uit ziet, maar ben daar erg benieuwd naar! Dat zal toch moeten voldoen aan veel vereisten , passend bij MBO en HBO, de inzetbaarheid bij alle velden en ontwikkeling van de potentie tot 'goed' verpleegkundige. Dus eerst zien van o.a. reacties beroepsorganisatie, Min van Onderwijs, Min van VWS en dan geloven.

  Ooit ben ik opgeleid bij de VU, volgens een heel goed inservice-programma over 3,5 jaar gepland en uitgespreid.
  Het was een onderdeel van de (verpleegkundige) organisatie in dit ziekenhuis: visie, planning, mix leerlingen en gediplomeerden.
  Het heeft veel VU-girls/boys veel gebracht.
  Het was een soort overgangsvorm van inservice naar wat (MBO) HBOV is geworden.
  En daar ging heel veel aan vooraf, om dat inhoudelijk en politiek om te kunnen buigen!
  Ik weet dat er voortdurend gezocht moet worden naar een goede mix van flexibele, theoretische scholing, beroepsvorming en reparatie van de manco's in de praktijkervaring. De gezondheidszorg nu en in de toekomst vereist een goed niveau van verpleegkundigen/ verzorgenden om de toegedachte rol te kunnen vervullen.
  Dus terug naar de inservice, dat moeten we niet willen….
  Addy Camper

 11. Leuk om positieve berichten te lezen over de interne opleiding. Op de VU de opleiding A gedaan en we kregen ook om de 3 maanden, 3 weken theorie voor de volgende afdeling. Ik begrijp de HBO-V opleiding niet. Verpleegkunde is naast de theorie van anatomie en pathologie vooral ervaring opdoen. Ik heb in Portugal gewerkt met 2 Nederlandse HBO-ers gewerkt en ze zijn ontslagen. Ik kreeg om 8 uur s'morgens na een nachtdienst van 10 uur de vraag of ik haar bloedprikken kon leren? Ik heb gezegd dat ze de Matron moest bellen want ik was niet bevoegd om haar dit te leren. Ik laat haar toch niet oefenen op bejaarde mensen. Ik was heel verbaast over het ontbreken van ervaring. Doordat ik altijd in het buitenland heb gewerkt was ik niet op de hoogte van de opleiding HBO-V en begrijp ook niets van niveau 4 of 5.
  Na de opleiding waren er zoveel specialisme waarin je door kon gaan op de zelfde wijze van theorie en meteen de praktijk in.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.