Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuismedewerkers ontslagen wegens stelen slaapmedicatie

In de afgelopen tien jaar zijn 32 ziekenhuismedewerkers ontslagen wegens diefstal van medicatie, meldt radioprogramma Argos. Veelal is dat slaapmedicatie. Ruim 20% van de verpleegkundigen neemt af en toe slaapmedicatie na de nachtdienst, blijkt uit een peiling van V&VN.
temazepam slaapmedicatie
Een op de vijf verpleegkundigen neemt wel eens slaapmedicatie na de nachtdienst

Dit weekend bracht radioprogramma Argos naar buiten dat Nederlandse ziekenhuizen tussen 2006 en 2016 zeker 35 ziekenhuismedewerkers hebben ontslagen wegens diefstal van medicijnen. Dit blijkt uit een inventarisatie onder 78 ziekenhuisinstellingen. Van die ontslagzaken vonden er 22 in de laatste twee jaar plaats. Voor zover bekend gaat het in de meeste gevallen om verpleegkundigen. Het ging voornamelijk om slaap- en kalmeringsmiddelen als temazepam en oxazepam. De uitzending stond in het teken van de gevaren van nachtdienst voor verpleegkundigen en patiënten. Een ic-verpleegkundige van het UMC Utrecht vertelt hoe zij naar eigen zeggen waarschijnlijk door vermoeidheid vergat de beademingsmachine van een longpatiënt aan te sluiten. De fout werd op tijd ontdekt.

In een eerdere poll van Nursing bleek driekwart van de verpleegkundigen die nachtdiensten draaien, te kampen met slaapproblemen. Ruim 20% neemt af en toe tot vaak slaapmedicatie op recept en nog eens 8% doet dat standaard na de nachtdienst.  Uit een nog niet gepubliceerde peiling van beroepsvereniging V&VN onder verpleegkundigen en verzorgenden komen soortgelijke cijfers naar voren: 21% gebruikt slaapmiddelen om na een nachtdienst te kunnen slapen: 16% doet dat soms en 5% slikt altijd.

Oudere verpleegkundigen

De druk op verpleegkundigen neemt verder toe, omdat oudere verpleegkundigen geen nachtdiensten meer hoeven te doen en de aanwas van jongeren stokt, zo signaleert Argos. Die ontwikkeling was de aanleiding voor het werkgeversvoorstel om in de nieuwe cao UMC de leeftijdsgrens voor nachtdiensten, die nu op 57 jaar ligt, op te rekken naar vijf jaar voor de pensioenleeftijd. Dat voornemen stuit op  veel verzet bij verpleegkundigen. ‘Ik hik al jaren tegen de nachtdienst aan, maar vind dat het erbij hoort en doe het gewoon’, zo zegt een verpleegkundige op de Facebookpagina van Nursing. ‘Een aantal jaren geleden dacht ik, fijn, over een tijdje ben ik 55 dan hoef ik niet meer. Toen werd de leeftijdsgrens opeens 57. Niet zeuren dacht ik, die paar jaar kunnen er ook nog wel bij. Nu ben ik 56, heerlijk nog maar één jaar te gaan, en dan zou de leeftijdsgrens weer opgehoogd worden. Zo oneerlijk.’

Artsen

Uit de uitzending lijkt het misschien een puur verpleegkundig probleem, maar ook artsen doen regelmatig aan zelfmedicatie, zo bleek uit een peiling van artsenvakblad Medisch Contact. Ongeveer driekwart van de artsen in opleiding tot specialist bleek zichzelf met enige regelmaat medicatie voor te schrijven en 56% hielp vrienden of familieleden wel eens aan een recept. Het ging daarbij vooral om benzodiazepinen (voor vliegreizen of na de nachtdienst) en antibiotica. De belangrijkste reden om zichzelf voor te schrijven is gemakzucht, zo meldde het vakblad. Artsen zijn overigens bevoegd zichzelf medicatie voor te schrijven, mits ze bekwaam zijn.

1 REACTIE

  1. Lekker slapen overdag is lastig, oordoppen in, kamer super donker en telefoon uit natuurlijk. En je niet ergeren als het inslapen niet snel lukt.
    Wat ik heel vreemd vind is dat artsen, mits bekwaam, zichzelf medicatie mogen voorschrijven.
    Mogen Nurse Practicioners dit dan ook (voor het veld waarin ze actief zijn)?????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.