Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuizen worstelen met richtlijn medicatie

Weinig ziekenhuizen voeren opname- en ontslaggesprekken voor de medicatieoverdracht uit zoals vastgelegd in de gelijknamige richtlijn. Om dit te verbeteren moeten niet alleen verpleegkundigen en artsen maar ook apothekersassistenten deze gesprekken voeren, zo stellen ziekenhuisapothekers in een enquête.
Ziekenhuizen worstelen met richtlijn medicatie

 

De enquête werd gehouden door adviesbureau M&I/Partners uit Amersfoort. Apothekers uit 15 ziekenhuizen in Nederland vulden de enquête in. Ook spraken de onderzoekers met apothekers via een platform.

Richtlijn medicatieveiligheid
Uit de enquete blijkt dat negentig procent van de ziekenhuizen nog niet voldoet aan de richtlijn voor medicatieveiligheid. Deze richtlijn is sinds 1 januari dit jaar ingevoerd. Volgens adviseur Jacomien de Jong van het adviesbureau worstelen veel ziekenhuizen met de organisatorische consequenties van de richtlijn. De toepassing van de richtlijn vraagt om een andere inrichting van de processen rond medicatieveiligheid en -overdracht. Dit heeft ook gevolgen voor de rolverdeling tussen arts, verpleegkundige en ziekenhuisapotheek. ‘In de enquete geven ziekenhuisapothekers aan dat zij het opname- en ontslaggesprek over medicatiegebruik met de patiënt willen voeren. Nu wordt de medicatie-overdracht vaak met de verpleegkundige besproken’, zegt De Jong.

Elektronisch voorschrijfsysteem
De ziekenhuisapothekers geven ook aan dat verpleegkundigen meer betrokken moeten worden bij projecten als de invoering van een elektronisch voorschrijfsysteem (EVS). ‘Zij werken evengoed dagelijks met het systeem, maar weten niet altijd af van de start van een EVS-project of worden er pas later bij betrokken. Daarom moeten ze meer inspraak krijgen’, aldus De Jong. ‘Verpleegkundigen moeten weten dat hun input ook van belang is. Mocht er een EVS traject starten vraag dan na of er een klankbordgroep is en of de verpleegkundigen daarin vertegenwoordigd zijn.’

Medicatieveiligheid
Met de richtlijn voor medicatieveiligheid moet bij elk voorschrijfmoment en bij spoedgevallen binnen 24 uur een actueel medicatieoverzicht beschikbaar zijn. ‘In wezen moeten de ziekenhuizen al sinds 1 januari aan de richtlijn voldoen, maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat vanaf 2012 handhaven’, zegt De Jong. Zij adviseert ziekenhuizen om zich niet dood te staren op de technische details, maar vooral werk te maken van de procesmatige kant en bijhorende gedragsverandering. 

Bekijk de richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens’ onderaan dit bericht.

Skipr / M&I Partners / Nursing
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bij ons in het ziekenhuis werken we al een tijdje met het EVS en houden de apothekersassistenten vóór een geplande opname al een gesprek met de patient waarin zij gelijk de medicatie in de computer invoeren. Zo kan de arts-assistent wanneer de pt wordt opgenomen de thuismedicatie met 1 klik voorschrijven en worden veel (communicatie)fouten voorkomen!
    Ik pleit wel voor iets meer verantwoordelijkheid bij de patient zelf. Sommigen zeggen wel erg makkelijk dat ze niet weten wat ze gebruiken. Bij geplande opnames is in zo’n geval een uitdraaitje van hun eigen apotheek het minste wat ze kunnen (en moeten vind ik..) doen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.