Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omgaan met de dood: zo doen verpleegkundigen dat

Verpleegkundigen hebben zo hun eigen manieren om te kunnen dealen met de minst leuke kant van hun vak: de dood. Toch is professionele begeleiding vanuit de werkgever ook belangrijk.
1peinzenAM.jpg
Omgaan met de dood van een patient. - Foto: Arno Massee

Dat stellen Australische onderzoekers in een systematische review. Die is gebaseerd op wetenschappelijke studies gehouden tussen 1990 en 2016 en gepubliceerd in het Journal of Clinical Nursing. Gestructureerd, gepland en teambreed nabespreken van sterfgevallen helpt verpleegkundigen in het omgaan met de dood, zo blijkt uit de review. Ook training of scholing op dit gebied helpt werkstress en psychische klachten voorkomen, en verbetert de kwaliteit van zorg in de laatste levensfase.

Emotionele afstand

De onderzoekers ontdekten een aantal veel gebruikte copingsstrategieën onder verpleegkundigen. ‘Het hoort bij het werk’ en: ‘Ik neem mijn werk niet mee naar huis.’ Met dergelijke gedachten nemen verpleegkundigen bewust emotionele afstand van een patiënt die komt te overlijden, of na een sterfgeval. Dit lukt vooral verpleegkundigen met meerdere jaren werkervaring. Ook humor helpt hen om de realiteit voor zichzelf luchtiger te maken.

Gebruik jij de app al die helpt bij gespreksvoering over levensvragen van jouw patiënt? 

Reflecteren

Verpleegkundigen denken na het overlijden van een patiënt graag na over hun eigen handelen, schrijven de onderzoekers. Dat maakt dat het overlijden zelf minder emotionele impact heeft. Ook reflecteren veel verpleegkundigen bewust op hun eigen leven, met gevoelens van dankbaarheid tot gevolg. Wel maken de onderzoekers in de review op dat er door personeelstekort vaak geen tijd is voor reflectie tijdens het werk of met collega’s.

Praten en huilen

Verpleegkundigen delen hun ervaringen over een sterfgeval vooral informeel met elkaar, liefst met een collega die meer ervaring heeft dan zij zelf. Emoties kunnen uiten maar ook gehoord en erkend worden zijn een grote troost, geven zij aan. Verpleegkundigen delen hun ervaringen ook privé, maar voelen zich dan vaak niet helemaal begrepen. Sommige verpleegkundigen kiezen voor huilen na het werk, anderen laten hun verdriet ook zien aan collega’s en soms zelfs aan naasten van de patiënt.

Stervende mensen positiever dan gedacht: lees er hier meer over

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.