Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo overleef je lastige collega’s

Die ene collega is een betweter, de ander kan geen nee zeggen en de derde ziet overal beren op de weg. Hoe ga je op een goede manier om met lastige trekjes van collega-verpleegkundigen?
Lastige collega's kunnen je werkplezier als verpleegkundige danig verpesten.
Lastige collega's kunnen je werkplezier als verpleegkundige danig verpesten.

Lees ook het premium artikel ‘Omgaan met lastige trekjes van collega’s’.

Collega’s heb je niet voor het uitkiezen, dus kun je maar beter proberen zo goed mogelijk met elkaar om te gaan. Hoe je dat doet, leert de Roos van Leary. Met de Roos van Leary kun je ‘lastig’ gedrag van collega’s beter begrijpen, én beïnvloeden. Leary-deskundige Bert van Dijk werkte acht strategieën uit die mensen gebruiken om situaties te hanteren: als leider, helper, ondersteuner, volger, stille, opstandige, grenzensteller of bepaler.

Mopperen en klagen

‘Vaak mopperen of klagen we over collega’s, maar daarmee bereik je weinig’, weet Van Dijk. ‘Wat wel werkt is je eigen gedrag inzetten om het gedrag van de ander te veranderen. Om een knellend patroon te doorbreken is het nodig om met je eigen gedrag een andere richting in te slaan. Dat lukt vaak het beste als je het gedrag kiest dat in de Roos van Leary naast het ‘lastige’ gedrag van de ander ligt.’ Bert van Dijk gelooft heilig dat zodra je dit model onder de knie hebt, het je tijd zal besparen.

Benieuwd hoe het werkt in de praktijk? Lees de casussen over ‘Betweter Linda’, ‘Anne’s beren op e weg’, ‘Iris die zich beter voelt dan de rest’, ‘Goedzak Lucy’ en ‘Joop de hufter’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.