De verzorging van overleden islamitische patiënten is anders dan die van niet-moslims. Zo zijn invasieve handelingen na het overlijden niet toegestaan. Uitvaartondernemer Siham Qoubaa* legt de verschillen uit.
Lees Interacties
3 reacties
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account
Marriemaan za 16 mrt 2024 om 03:22
Er zijn twee opvattingen binnen de islam over orgaandonatie. Een kleine minderheid van hedendaagse moslimgeleerden verbiedt orgaandonatie vanwege de heiligheid van het menselijk leven (13.5% aldus de Standaard), waarbij zij zich baseren op overleveringen waarin de Profeet (saw) verklaarde dat het breken van botten van een overleden moslim gelijkstaat aan het breken van de botten van een levende moslim. Zij beschouwen het menselijk lichaam als eigendom van Allah.
De grote meerderheid van moslimgeleerden staat echter orgaandonatie toe, omdat zij menen dat het doneren van organen het recht op leven ondersteunt, wat een van de kerndoelen van de goddelijke wetgeving is. Zij beschouwen orgaandonatie als een vorm van liefdadigheid en zien geen tegenstrijdigheid tussen orgaandonatie en de menselijke waardigheid volgens islamitische richtlijnen.
Er zijn drie categorieën van orgaandonatie binnen de islam: donatie van een overleden of levende persoon aan een ander persoon, donatie van dieren aan mensen, en implantatie van kunstmatige organen bij mensen. Alle vormen van orgaandonatie zijn toegestaan onder bepaalde voorwaarden, zoals vrijwilligheid, minimalisering van schade aan de donor, en een hoog succespercentage van de operatie.
Er zijn echter enkele zaken die absoluut verboden zijn met betrekking tot orgaandonatie, zoals het doneren van vitale organen waar het leven van afhangt (zoals het hart), het doneren van organen die de genetische samenstelling en persoonlijkheid van het individu beïnvloeden (zoals de voortplantingsorganen), en het verkopen van organen.
Ten slotte worden enkele veelgestelde vragen over orgaandonatie beantwoord, zoals of het toegestaan is voor een moslim om organen te doneren aan niet-moslims, of nabestaanden het recht hebben om organen te doneren zonder toestemming van de overledene, en of het toegestaan is voor een moslim om expliciet geen toestemming te geven voor orgaandonatie.
Moge Allah ons allen wijsheid en kennis schenken. Amien!
Gerda Nijholt vr 14 jul 2023 om 20:21
Ik lees dat geamputeerde lichaamsdelen ook moeten worden begraven. Hoe werkt dit in praktisch wanneer iemand nog jaren leeft zonder een arm of (onder) been of ieder ander lichaamsdeel?
Wat gebeurd er tijdens zijn leven met het geamputeerde lichaamsdeel bedoel ik in deze?
Agnes wo 5 jul 2023 om 13:13
Jammer dat er slechts door één persoon informatie wordt gegeven.
De uitvoering van de levensbeschouwing van Moslims. zijn net zo veelzijdig als die van elk ander geloof. Dat geldt ook voor orgaandonaties.
Zie: https://www.transplantatiestichting.nl/verhalen/orgaandonatie-mag-van-de-islam#:~:text=Sommige%20moslims%20denken%20bijvoorbeeld%20dat,van%20een%20mensenleven%20geen%20verschil.
Mijn ervaring is ook dat toen ik een infuus bij een terminale patiënt verwijderde de familie ervan uit ging dat het weer beter ging.
Tip: overleg vroegtijdig met de zieke (als dat mogelijk is) en diens familie wat gewenst is.