Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1 op de 5 zorgmedewerkers slaapt slecht (en dit kun je eraan doen)

Ongeveer 20% van de zorgmedewerkers heeft slaapproblemen. Dat blijkt uit de Monitor Gezond werken in de zorg van zorgverzekeraar IZZ. Nursing geeft tips om beter te slapen bij bijvoorbeeld wisselende diensten.
man in bed kijkt naar wekker
Foto: Samuel / stock.adobe.com

Dat veel zorgmedewerkers slecht slapen, is bekend. Uit een poll van Nursing bleek bijvoorbeeld al eens dat het merendeel van de verpleegkundigen zo slecht slaapt dat dit hun dagelijks functioneren beïnvloedt. De resultaten van Monitor Gezond werken in de zorg van IZZ (in samenwerking met de Universiteit Utrecht) bevestigen dit beeld. Niet alleen slaapt 1 op de 5 slecht, ook is het ziekteverzuim onder de groep slecht slapende zorgverleners hoog: 46%.

Gratis WebTV Goed slapen als verpleegkundige

Eerder zocht Nursing uit wat je als zorgmedewerker kunt doen als je slecht slaapt. Bekijk bijvoorbeeld de gratis Nursing WebTV Goed slapen, hoe doe je dat als verpleegkundige? Met:

-Miriam Gruppelaar, verpleegkundig specialist neurologie bij het slaapcentrum van de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT)
-Elly Kaldenberg, voedingskundige en diëtist bij Sanavis

Meer tips om goed te slapen

Hoeveel uren moeten er tussen 2 diensten zitten? Waarop heb je recht als het gaat om de Arbeidstijdenwet? Hoe creëer je een vast slaap-waakritme als je wisselende diensten hebt? En wat doe je als je eenmaal slaapproblemen hebt? Dit en meer lees je in het artikel Slecht slapen door je werk, wat doe je eraan?

Over de IZZ-monitor

In totaal vulden 6151 leden van IZZ een vragenlijst volledig in, waarvan 28% verpleegkundigen en 13% verzorgenden. Het grootste deel van de deelnemers werkt in het ziekenhuis (36%), gevolgd door de VVT-sector (27%), de gehandicaptenzorg (16%) en de geestelijke gezondheidszorg (15%). 7% is werkzaam in andere zorgbranches.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.