Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

4 overbodige verpleegkundige handelingen: volgens onderzoekers

Onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare hebben een lijst met 66 verpleegkundige handelingen samengesteld waarvan aangetoond is dat deze niet werken of zelfs schade veroorzaken. Nursing licht er vier uit.
verpleegkundige.jpg

Download de volledige Beter Laten lijst van het Radboudumc 

1. Reinigen en bedekken van primair gesloten wonden

De werkgroep raadt een bedekkend verbandmateriaal bij primair gesloten wonden af, en adviseert geen ontsmettingsmiddelen te gebruiken bij het reinigen van acute wonden. Vanwege het geringe risico op infectie bij primair gesloten wonden wordt bovendien afgeraden om antiseptica toe te passen. De werkgroep is eveneens van mening dat het baden van wonden, in welke oplossing dan ook of slechts in water, geen onderdeel van de wondreiniging behoort te zijn. Zie ook: Evidence-based richtlijn voor de behandeling van wonden met een acute etiologie in de ketenzorg.

Zie ook: Nieuwe richtlijn ontraadt biotexbadje bij acute wond

2. Gebruik in de eerste lijn geen screeningsinstrument bij het vermoeden van een depressie

De richtlijnwerkgroep acht het niet wenselijk bij alle patiënten in de eerste lijn een screener te gebruiken. Het gebruik van een dergelijk instrument is mogelijk zinvol bij onverklaarde somatische klachten of onduidelijke symptomatologie; dan kan een screener een indicatie geven van een psychiatrische stoornis. Het alternatief is bij het vermoeden van een depressie te vragen naar een depressieve stemming en/of naar het verlies van interesse of plezier, om bij een positief antwoord over te gaan tot nadere diagnostiek.

3. Gebruik geen stilstaand water, koud water of commerciële koelmiddelen bij brandwonden

Koel een acute brandwond tussen de 10 en 20 minuten, mits het andere interventies niet in de weg staat. Doe dit bij voorkeur met stromend kraanwater en pas de temperatuur aan bij wat de patiënt als prettig ervaart. Vermijd koelen met koud water om de kans op hypothermie te minimaliseren. Bij afwezigheid van kraanwater kunnen alternatieven als hydrogels overwogen worden om maximaal 20 minuten te koelen (inclusief mogelijk gebruik tijdens vervoer naar het ziekenhuis). Om hypothermie te voorkomen dient bij alle koelingsinterventies alleen de brandwond gekoeld te worden, terwijl de rest van het lichaam zo veel mogelijk op lichaamstemperatuur gehouden wordt. Richtlijn brandwonden in de acute fase (2014).

Zie ook: Deze handelingen zijn overbodig volgens verpleegkundigen zélf

4. Gebruik geen auscultatie voor positiebepaling van een voedingssonde

Met auscultatie kan wellicht een grove dispositie gedetecteerd worden, maar auscultatie is geen betrouwbare methode om de positie van de sonde te bepalen! De pH-methode is misschien lastiger dan auscultatie, maar het is op dit moment de enige betrouwbare ‘bedside’-methode die beschikbaar is. Ga naar de V&VN richtlijn neusmaagsonde (2011)

Meer over de Beter Laten-lijst>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.