Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vraagbaak euthanasie voor verpleegkundigen

Vanaf 15 juni 2011 kunnen verpleegkundigen en verzorgenden in heel Nederland hun vragen over euthanasie stellen aan speciaal getrainde collega's. Dit kan telefonisch bij de SCEN v&v-helpdesk.
info

Bij de helpdesk werken speciaal opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden, dit meldt Nursing. Zij adviseren en ondersteunen telefonisch bij alle vragen en onzekerheden over euthanasie, hulp bij zelfdoding en andere vragen rond het levenseinde. Ook geven zij adviezen over palliatieve zorg of verwijzen de vragensteller door naar de regionale consultatieteams palliatieve zorg.

 

Pilot 

De helpdesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 020 592 33 48. Pilot Het SCEN-project is een initiatief van KNMG en V&VN en startte op 14 maart met een pilot in de regio’s Holland Noord, Kennemerland en Limburg. Het project moet de samenwerking tussen verzorgenden, verpleegkundigen en artsen rondom euthanasie en beslissingen rondom het levenseinde verbeteren.

 

Aanlooptijd 

In V&VN Magazine vertelt SCEN-verpleegkundige Lilian Verkoeijen dat er nog niet veel telefoontjes zijn binnengekomen. ‘Het heeft een aanlooptijd nodig’, zegt zij. ‘Meestal duurt het drie tot zes maanden voor een telefoonnummer een beetje bekend raakt. De pilot duurt een jaar, maar ik vraag me eerlijk gezegd nu al af of dat wel lang genoeg is.’

 

Redactie TvZ

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  3786

  Het is opportuum om te denken dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen dit regelen en goed kunnen regelen. Het komt te sporadisch voor om daar in iedere instellng kennis en kunde in op te bouwen.

  Dat is ook een belangrijke reden om deze \'dienst\'verlening aan te gaan bieden.

 • no-profile-image

  sierk

  Dit moet binnen ziekenhuizen en andere zorginstellingen goed geregeld zijn. Niet weer iets apparts.

 • no-profile-image

  Ben

  Helpdesk euthanasie voor verpleegkundigen??

  Ik schrok al even

 • no-profile-image

  Hanneke

  Ik vindt het een goed idee.

  Jammer dat jullie nog niet veel advies hebben kunne geven. Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.