Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Sucrose werkt ook bij baby's ouder dan een maand

Suikerwater heeft pijnstillende effecten bij kinderen ouder dan een maand. Dat blijkt uit een meta-analyse verschenen in Archives of Disease in Childhood.

Het was al langer bekend dat sucrosewater bij neonaten een pijnstillend effect heeft, maar nog onduidelijk was of het bij oudere kinderen dezelfde uitwerking heeft. De nu gepubliceerde meta-analyse van Denise Harrison c.s. laat zien dat kinderen tot 12 maanden eveneens een pijnstillend effect ervaren, maar ook dat de effecten meer bescheiden zijn vergeleken met die bij pasgeborenen.

Onderzoek
In de meta-analyse werden veertien gerandomiseerde onderzoeken opgenomen, waarin in totaal 1674 prikken waren gegeven aan kinderen tussen de 1 en 12 maanden. In alle onderzoeken werd een sucrose- of glucoseoplossing gegeven voorafgaand aan een vaccinatie.
Het toedienen van de suikeroplossingen bleek in vergelijking met het geven van water of geen behandeling in dertien van de veertien studies te leiden tot pijnstilling. De kinderen huilden minder vaak en iets minder lang en er werd een positief effect gezien op de pijnscore.

Glucose vs sucrose
Verder suggereren de bevindingen dat voor kinderen tussen 1 maand en 1 jaar zoetere suikeroplossingen effectiever zijn, maar Davidson c.s. melden dat er ook een onderzoek is waaruit blijkt dat licht gezoet suikerwater eveneens pijnstillend werkt. Er was geen verschil in effectiviteit tussen glucose- en sucroseoplossingen.

Aanbeveling: breder toepassen
De auteurs vinden dat deze pijnstillende strategie gebruikt moet worden bij het immuniseren van kinderen en dat suikerwater ook het overwegen waard is bij andere pijnlijke medische handelingen. Bij meerdere vaccinaties zou de totale dosis zoetigheid voorafgaand en tijdens de procedure gegeven moeten worden. Verder onderzoek is nodig naar de meeste effectieve concentratie.

Medisch Contact
Door: Redactie Nursing

Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Marjolijn

  Bij sucrose is er geen sprake van gewenning voor zoetigheid hoor! Op mijn werk wordt dit gebruikt en het werkt erg goed.

 • no-profile-image

  Iris

  Een vaccinatie is een acute korte pijn. Met het gebruik van suikerwater verminder je, naast de pijn, ook de stress. Je weet vooraf dat het pijn gaat doen dus voor de eerste vaccinaties erg effectief zonder gewenning. Bij letsel of vallen heb je al een situatie van pijn en stress: dan troosten en andere eerste hulp verlenen zonder "troost"suikers.
  Uit eigen ervaring ondervonden. Tweeling 2 maanden met beklemde liesbreuk, voor poging tot reponeren de ene wel suikerwater en de andere niet. Met suikerwater: baby lag erg rustig en onderging de ingreep zonder huilen. De andere erg onrustig en pijnlijk/ huilen.

 • no-profile-image

  Ria van Rooij

  Terug naar af? Vroeger kregen kinderen een soort zakdoekje met een suikerklont erin als ze huilden, om op te sabbelen. Afgekeurd wegens wennen aan zoetigheid (en dus ook tandbederf) Ook werd zo'n doekje soms in brandewijn oid gedoopt, alcohol werkte nog beter.. Natuurlijk moet pijn altijd bestreden worden, maar ajb niet terug naar wennen aan zoetigheid als er iets naars is. We zijn inmiddels toch wel wat creatiever?

 • no-profile-image

  Rachel

  Dacht net als Mieke ook meteen aan borstvoeding. Schijnbaar heeft de natuur het zo gemaakt dat zoetigheid pijn stilt en troost biedt. Mooi toch!

 • no-profile-image

  Grytsje Wiersma

  Op deze manier leer je kinderen aan naar zoetigheid te grijpen wanneer er iets naars plaats vindt.
  Zo maak je kinderen afhankelijk en ligt obesitas op de loer.............

 • no-profile-image

  olga

  bb

 • no-profile-image

  Mieke van Rijn-Remans lactatiekundige I

  Wat jammer dat er in dit artikel alleen maar gesproken word over suikerwater ! Als je je baby aan de borst legt voor, tijdens (indien mogelijk) of na een vaccinatie heeft dit ook een pijnstillend effect. Om nog maar niet te spreken over het rustgevende en vertrouwde dat uit gaat van het geven van de borst.
  http://www.gezondheidsnet.nl/relatie/nieuws/3170/suikerwater-is-pijnstiller-voor-babys

Of registreer je om te kunnen reageren.